Stig-Olov ”Stecka” Walfridson bäste svensk igen efter starkt EM-avslut – men pallplatsen gick bokstavligen upp i rök

rally
Stecka startar i sista spår, men är först ut ur den trånga kurvan efter en kanonstart i sitt andra race. Foto: Johnny Loix

Efter en mycket trevande inledning med ny bil och oturen att få bilen totalkvaddad i två deltävlingar har Stig-Olov och Helmia Motorpsort äntligen fått till bilen och alla inställningar. Med en fjärdeplats i bakfickan och var det en enormt taggad och revanschsugen förare som stod på startlinjen i Estering i Tyskland. En bana Stecka brukar trivas på och där han slutade trea i fjol. Det var även på den här banan han gjorde sin succékörning från sista startspår i C-finalen med en uppkörning som gav silver för något år sedan.

Stecka och Helmia Motorpsort inledde starkt med bland annat två race-segrar. Han slutade fyra efter grundomgången och startade i andra startspår i andra semifinalen. Semifinalerna bjöd på täta kamper, men Stecka lyckades smita förbi Timur Timerzyanov och var först ut ur första kurvan och det såg länge ut som om han gick mot en säker seger. Men dessvärre fick han sig en smäll av Timur, som gjorde att han skadade hjulet. Han lyckades ta sig imål och kvalade in som femte bil i finalen.
Finalen blev en mycket het historia. Kanske lite för heat i ordets rätta bemärkelse för Stig-Olovs del. När fyra varv var körda låg han på en tredje plats, men fick sig en smäll så han for in i alternativspåret:
– ”Jag fick mig en smäll så det började läcka servoolja” förklarar Stecka ”Det gjorde att det tog eld och började brinna i motorutrymmet”.
Därmed gick hans pallchans upp i rök och eftersom han stod så illa till i alternativspåret, valde man att svartflagga finalen. Alexander Hvaal tilldömdes som segrare, eftersom ledaren Timur Timerzyanov inte hunnit med alternativspåret ännu. Tvåa blev Davy Jeannye och Liam Doran slutade trea i årets sista tävling.

Timur Timerzyanov kammar hem EM-guldet, före Davy Jeanney och Timmy Hansen slutar trea.
Stecka är trots att han slutade femma, ganska nöjd:
– ”De här materiella skadorna vi fick i början på säsongen, gjorde att vi fick ägna lite för mycket tid åt att reparera bilen istället för att utveckla den som det var tänkt” säger Stecka.
Men i de två sista tävlingarna verkar de äntligen ha hittat rätt och Stecka blir bästa svensk i både Österrike (slutar fyra) och Tyskland:
– ”Det känns verkligen som vi hittat rätt i inställningarna nu. Så det är verkligen skönt att få avsluta säsongen med en possitiv känsl” avslutar han.

Resultat EM Tyskland
1. Alexander Hvaal (N)
2. Andreas Bakkerud (N)
3. Liam Doran (GB)
4. Timur Timerzyanov (Ru)
5. Stig-Olov Walfridson
6. Petter Solberg (N)
7. Davy Jeanney (F)
8. Peter Hedström (S)
9. Anton Marklund (S)
10. Mats Öhman (S)
11. Morten Bermingrud (N)
12. Timmy Hansen (S)

Källa: Helmia Motorsport