Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Acketoft (FP): Priset sätter ljus på mänskliga rättigheter i Vitrysslandi.

Idag presenterades årets vinnare av Václav Havel Human Rights Prize. Priset går till den vitryske människorättskämpen Ales Bialiatsk. – Priset sätter ljus på mänskliga rättigheter i Vitrysslandi enligt Tina Acketoft (FP).

– Som ledamot av Europarådets parlamentariska församling gratulerar jag inte bara Ales Bialiatski till detta pris, utan även den priskommitté som utsett honom. Vitryssland är det enda av Europas länder som genom sitt konstanta sätt att åsidosätta sina medborgares frihetliga rättigheter har straffat ut sig ur Europarådet. Att välja Ales Bialiatski som vinnare av priset sätter ljuset inte bara på hans arbete och situation, utan på alla dem som i Vitryssland sitter fängslade eller är begränsade i sitt arbete för mänskliga rättigheter, säger Tina Acketoft, riksdagsledamot (FP) efter dagens prisceremoni i Strasbourg.

Václav Havel Human Rights Prize, ska fungera både som ett minne av allt det målmedvetna människorättsarbete den tjeckiska dramatikern och politikern Václav Havel utförde under sin livstid, samtidigt som priset ska fungera som stöd för dem som i dag arbetar vidare med frågan. Priset delades ut för första gången i år och mottogs av Ales Bialiatskis hustru, Natalia Pinchuk då Bialitski sedan två år tillbaka är fängslad i Minsk.

– Ales Bialiatskis fängelsedom fördömdes av en enhällig omvärld och fungerar som ännu ett tydligt bevis på landets bristande respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer – de tre benen som Europarådets verksamhet vilar på. Låt oss fortsätta sätta ljuset på Vitryssland, men också på alla de andra länder där man kan se oroande trender som kringskär medborgarnas friheter, avslutar Acketoft.

Källa: Folkpartiet.