Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiär för Zanyar Adamis nya film Krigsduvor

Foto:  UNHCR.
Foto: UNHCR.

Zanyar Adamis senaste film Krigsduvor berättar historien om en flicka som flyr den långa vägen från Kurdistan till Sverige utan sina föräldrar. Kortfilmen är en del av Friends och UNHCR:s kunskapskampanj Hej Sverige, som vill starta diskussioner bland unga om människors olika bakgrund och lika värde.

Shadi, 11 år, tittar ut genom flygplansfönstret. Hon har precis slitits ifrån sin mamma på flygplatsen och är ensam på väg mot en okänd värld. När hon till slut hamnar i ett hem för ensamkommande flyktingbarn utanför Stockholm har hon svårt att skilja på verklighet och fantasi. Det enda hon vill är att få vara med sin mamma igen, och på nätterna hör hon hennes röst i sina drömmar.

Krigsduvor är högaktuell berättelse om separation, längtan och mod. Filmens skapare och regissör är Zanyar Adami; journalist, författare och föreläsare som själv kom ensam till Sverige som 5-åring. Zanyar har bland annat producerat den prisbelönta dokumentärfilmen Gerillasonen och grundat tidskriften Gringo, belönad med Stora Journalistpriset.

Filmen Krigsduvor är en del av projektet Hej Sverige, en kunskapskampanj som med hjälp av ensamkommande flyktingbarns historier vill skapa samtal om rätten till liv, rätten till en trygg skolgång, att vara ny i en grupp och allas lika värde. Intresset för Hej Sverige har varit stort. 450 skolor deltar än så länge i kampanjen, 25 000 seriealbum är beställda och drygt 100 teaterföreställningar spelas under hösten 2013.

Den 22 november har Krigsduvor premiär på Zita i Stockholm. Därefter visas filmen på biografer runt om i landet inom ramen för c/o Folkets Bio, och under våren 2014 visas den på SVT.

– Genom Krigsduvor vill jag förmedla hur det känns att komma ensam till Sverige och att längta efter sina föräldrar. Det känns oerhört hedrande att få möjligheten att nå ut till världens viktigaste målgrupp med en berättelse som jag hoppas berör och förändrar attityder kring ensamkommande flyktingbarn, säger Zanyar Adami.

Källa: UNHCR.