Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Positiva besked för grön kemi i EUs nya industristrategi

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

I EU-kommissionens nya industristrategi lyfts för första gången tillgången till bio-baserad råvara fram som en viktig fråga. Eftersom höga importtullar på bio-etanol är ett av de största hindren för den gröna kemins tillväxt i Sverige och Europa, ser SEKAB nu fram emot att strategin omsätts i konkreta lösningar.

Den 22 januari antog EU kommissionen sin nya strategi för industripolitik ”For A European Industrial Renaissance”. I meddelandet uppmanar kommissionen medlemsstaterna att erkänna industrins centrala roll i att skapa jobb och tillväxt, och man visar på ett antal hinder för industrins utveckling. Tillgången till bio-baserad råvara till världsmarknadspris lyfts fram av kommissionen som en av fyra prioriterade lösningar på hur den europeiska industrin ska moderniseras. Eftersom dagens etanol-baserade produktion banar vägen till skogsbaserad kemi, är detta extra viktigt för Sveriges industriella utveckling.

”Det här är vår viktigaste framtidsfråga”, säger Anders Fredriksson, VD på SEKAB, ”Även om vår långsiktiga vision är att använda inhemsk råvara från till exempel skog, är vi helt beroende av importerad etanol på kort och medellång sikt för att kunna utveckla den bio-baserade verksamheten.”

Under nuvarande tullregler betalar europeiska företag motsvarande 50 procent tull på importerad etanol, medan deras konkurrenter i andra delar av världen betalar noll eller några procents tull. Produktionen sker därför till stor del i andra delar av världen.

”Under de nuvarande tullreglerna har företag i länder som Kina och Brasilien ett enormt försprång. Därför har vi idag också skrivit till president Barroso för att få besked om vilka konkreta åtgärder EU Kommissionen nu kommer att föreslå”, säger Ylwa Alwarsdotter, vice VD på SEKAB, som har följt frågan länge.

”Det är väldigt glädjande att kommissionen ser potentialen vår bransch har för EUs tillväxt, bara vi får tillgång till råvara”, säger Urban Svensson, inköpsdirektör på Perstorp.

Källa: Sekab