Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Historisk seger i X Games till norska Silje Norendal

Foto: det norska snowboardforbundet
Foto: det norska snowboardforbundet

X-Games anses vara världens största snowboard tävling, en del ser det också som större än OS. Silje Norendal (20) från Kongsberg tog bara guld i Aspen, och såg till att Norge i år fick en guldmedalj hem. Det är första gången någonsin som en norsk tjej tar guld i Aspen, och det är en stor milstolpe i norsk snowboardhistoria.

Överträffade stor favorit och fyra gånger X Games mästare.
-Det betyder helt enormt mycket, drömde jag om X Games-guld sedan jag var mycket liten. Jag har burit mycket under utbildning här och har inte kunnat landa någon körning, så det är ganska stor bara för att bevisa för mig själv att jag kan prestera under press. Förhoppningsvis kan jag nu ge mig något förtroende härifrån till Sotchi, säger en glad Silje.

Flickorna sprang väl från början, och Silje Norendal ledde en kort tid i den första körningen. Enorm favorit Jamie Anderson tog ledningen, men efter hans körning med 95,66 poäng och höll den ledande positionen tills den slutliga ritningen till en nära. Nigel valde en svårare körning i sitt sista försök och betalades med 96.00 poäng och en guldmedalj. Nigel vann även den europeiska upplagan av X Games förra året, men hon har aldrig varit på pallen i Aspen, som anses vara den absolut mest prestigefyllda av de två händelserna.

Förbundskapten Thomas Harstad är mycket stolta över Silje:
Hon vände sitt liv springa när trycket var som störst. Hon hade problem under praktiken, men samlats i finalen och visar att hon är stark mentalt och att hon är en så bra snowboardåkare.  Kjersti Buaas körde fast i hans andra åket, medan hon missade lite i den andra halvan, och fick nöja sig med fjärde plats bakom kanadensiska Spencer O’Brien.

Ny tredjeplats till Brett Sand

Lördagens Slopestylefinal präglades av mycket hög hopp, på grund av den extremt höga nivån. Alla norrmän föll i de första två körningar, men det tredje och sista loppet var bättre. Brett Sand(20) från Rykkinn körde supercleant, fick 90 poäng och kom på en fin tredje plats även i dag, på samma plats som under gårdagens Big Air finalen. Han har varit stabil hela säsongen, och tog flera bra lägen.

Framsteg inom idrotten

För första gången någonsin vi såg tillbaka till rygg trippelcork, dvs trippelcork på två hopp i rad, den kanadensiska vinnaren Maxence papegoja. Han imponerade också stort på banavsnittet, inklusive en hardway BS 450 För deras bästa kör han fick 96,33 poäng. Ryman Mark McMorris som vunnit slopestyle tävling på X Games de senaste två åren för dagen nöja sig med andraplatsen med sina 95,66 poäng.

Alexander Østreng(22) från Rykkinn var den första människan i den senaste körningen, och landade med några petigheterna. Detta tog honom till en provisorisk tredje plats, men slutade som nummer 4 efter Brett tog bronsplats. Varken Torstein Horgmo(26) från Trondheim eller Emil André Ulsletten(20 ) från Dombås hade ganska dagen och misslyckats i alla dess körning trots platsering. Torstein slutade 6 utrymme och Emil 8 utrymme.

Källa: det norska Snowboardförbundet