Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jenny Wilson regerade Grammis tillsammans med Håkan Hellström, tack som fan.

Jenny Wilson. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.
Jenny Wilson. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Grammis 2014 presenteras av programledaren Gina Dirawi och namn som nämns i början är sådana som Avicci, Håkan Hellström, Kim Cesarion, Robyn och Jenny Wilson. Alla de är nominerade och nu ska vi få veta vilka som egentligen får priset.

Under dagen har vi lyssnat lite på de nominerade till Årets Album. Håkan Hellström hade lite mindre partylåtar i sitt album, dock överraskar mig Jenny Wilson med låten opposition, vilket är första låten jag hör från henne och vägleder mig rak igenom hela albumet. Albumet heter Demand the Impossible. Albumtiteln är helt i vår smak och takten i låtarna faller lätt mig i smaken. Vi håller tummarna för Jenny.

Första prisutdelaren ute på scen är Titiyo som får äran att dela ut priset till Håkan Hellström för Årets Rock. Håkan tacklar med kommentaren “priset är nå’ mer än vad man trycker ner i byxan innan man går på krogen”. Albumet som gav honom detta pris var ”Det kommer aldrig att va över för mig”. Även låten med samma titel (”Det kommer aldrig att va över för mig”) får Håkan H att stiga snabbt upp på scen igen och mottaga sin andra pris. Det andra priset han får mottaga var alltså för Årets låt.

Årets musikvideo gick Jenny Wilson och Daniel Wirtberg. Det var hennes första videon som hon regisserade nånsin och detta kan peka på att on har en enorm talang. Låten till videon är “Autobiography”.

Årets Hårdrock/Metall delas ut av Nicki Wicked, Crucified Barbara till vinnaren Ghost med Albumet Infestissumam. Ghost dyker upp på scen i sina mörka dräkter och mottagar priset gladiligen.

Årets Artist priset går till Avicci vilket delas ut av Loreen. Dock deltog inte han denna gång i prisutdelningen utan skickade en liten hälsning som bestod av några dansande cowboys till låten “wake me up”.

Marit Bergman är näste som kommer att dela ut pris för Årets pop. Hon kommer ut med en t-shirt som har texten -Kainat är inte ensam-, vilket säkerligen kommer att skapa diskussioner. Det blev inga diskussioner om det på scen utan hon presenterade Vinnaren för Årets pop: Veronica Maggio med Albumet ”Handen i Fickan fast jag bryr mig”. Veronica tackade sitt band och alla som bidrog till priset.

Fyra grammis vinnare systrarna Johanna och Klara Söderberg uppträder och överraskar med att dela ut priset för Årets Hederspristagare till Sven Bertil Taube. Prisutdelningen fortsätter och prisutdelaren för årets album blir Pelle Almqvist. Återigen är Håkan Hellström nominerad tillsammans med Avicci, Veronica Maggio, Jenny Wilson. Priset gick till Jenny Wilson. Hon Tackar Johannes Berglund som trixade med sladdar, Nicke som spelar trummer, Johanna hennes manager. Hon ser tiden på scenen vid mottagandetav priset som känslan för att få lön, ”det här är min lön”.

Vidare delas pris för Årets klassiska till Karin Rehnqvist med albumet Live och snart är nästa artist på scen. Kim Cesarion uppträder med sin låt Undressed. Han står halvnaken på scenen och sjunger i olika röstnivåer. Kameran zoomar gärna in hans magmuskler när han spänner sig för att få fram de ljusa tonerna.

Niklas Källner blir nästa artist på scen som kommer att presentera året barnalbum. Han dyker upp med en liten Håkan Hellström kopia som visar stolt hur man tackar med kommentaren “tack som fan”. Oddjobb tar hem segern för denna kategori med albumet Jazzoo

Dags för Årets Hiphop/Soul som presenteras av producenten/författaren Ametist Azordegan. Artister som Stor, Petter, Linda Pira oc Mack Beats presenteras som nominerade. Stor får komma upp på scen. Han börjar med att tacka Gud och fortsätter med sin familj. Albumet i äran är Shere Khan III.

Linnea Henriksson delar ut priset för årets Innovatör. Denna artist involverar sina fans menar hon. Gruppen har etablerat sig både i Sverige och utomlands. Gruppen som är kategorins vinnare är The Fooo som menar på att det här är bara början.

Niklas Lind erbjuder oss en paus med låten “singel”.
Efter pausen presenteras de nominerade för Årets nykomling av Özz Nûjen och Ulrik Munther. Linda Pira blir vinnaren i kategorin och i bakgrunden tror jag man ser dogge stå och klappa för detta. Hon tackade Stor och Sala som har trott på henne under de stunder som inte ens hon trodde på sig själv.

Frida Hyvonen och Josefin presentera Årets kompositör. Salem al Fakir och Vincent Pontare samt Magnus Lidehällär fick denna ära.Låtarna som gav äran var ”Början på allt”/”handen i fickan fast jag bryr mig”.

Sista prisutdelning går till Årets Folkmusik/visa och de nominerade presenteras av Kakan Hermansson. Denna gång var det Tomas Ledin tur att stiga upp på scen. Albumet “Höga Kusten” fick honom att glänsa.

Avslutningsvis får vi väl säga det populära frasen “tack som fan” och lyssna på Zhala och Robyn med låten Profet.

Övriga kategorier och vinnare är:
Årets kompositör: Salem Al Fakir Vincent Pontare och Magnus Lidehäll
Årets textförfattare: Håkan Hellström
Årets producent: Jenny Wilson
Årets dansband: Elisa’s
Årets elektro/dans: Icona Pop
Årets jazz: Tonbruket