Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Handbok om mobbning ska hjälpa utsatta ungdomar

Foto: Frilansjournalisten Malin Engelbrektsson.
Foto: Frilansjournalisten Malin Engelbrektsson.

Allt fler ungdomar utsätts för mobbning, både på nätet och i verkligheten. Det är ett ständigt aktuellt ämne. Nu är frilansjournalisten Malin Engelbrektsson, 19 år, aktuell med lansering av en handbok om mobbning.

Aldrig tidigare har det skrivits en handbok om mobbning för utsatta ungdomar. Men det är exakt en sådan bok som frilansjournalisten Malin Engelbrektsson, från Uddevalla, debuterar med i sommar. Med hjälp av ett förlag som hjälper skribenter att lansera sina böcker, träder hon nu in i författarbranschen.

– Stora förlag har refuserat min fackbok, men det betyder inte att den inte är bra. Jag känner starkt för denna boken och tror att den kommer hjälpa många ungdomar. De som är mobbade vet oftast inte hur de ska ta sig ur sin utsatthet, och dessutom vågar de inte prata med vuxna i sin närhet, därför kan de plocka upp min handbok när de behöver vägledning, säger Malin Engelbrektsson.

– Min bok erbjuder hjälp som är lättillgänglig för de utsatta. De kommer kunna läsa om råd, tips, övningar, fakta, läsarberättelser och om kändisar som varit mobbade. Dessutom kommer boken finnas att köpa både i bokhandlarna och på internetbokhandlarna.

Att vara en hackkyckling – handboken för dig som är utsatt för mobbning, är titeln på boken. Den är till för den som känner sig kränkt, utfryst, ledsen, annorlunda eller helt ensam och utan kompisar. För den som vaknar varje vardagsmorgon med magont och tänker att den vill sjukanmäla sig från skolan. Boken ska vara ett stöd för ungdomar som går till skolan och mår dåligt psykisk, fysiskt eller både och. Boken är tillägnad personer som upplever de är utsatta för mobbning.

Med hjälp av den här handboken kan ungdomar få svar på sina frågor om mobbning, tillsammans med peppande tips som hjälper dem i utsattheten. De kan läsa inspirerande exempel om människor som varit mobbade, och få stöd om de inte vågar prata med någon vuxen. Att vara en hackkyckling ger dem läsning som motiverar dem till att fortsätta vara den de är – och ingen annan.

– Jag har kompisar som varit utsatta för mobbning, och en del är det fortfarande. De har läst boken och den har hjälpt flera av mina vänner att få en bättre vardag, ett bättre självförtroende och en starkare självkänsla. Istället för att den som är mobbad ska behöva leta efter information om hur de ska hantera kränkningar, via flera kanaler på nätet, finns allt de behöver veta sammanställt i min bok.

– Mobbningen kan inte fortsätta växa i den grad som den gör. Det är inte okej att ungdomar går runt och mår fysiskt och psykiskt dåligt. Det har skrivits böcker om hur lärare och föräldrar ska förebygga mobbning, men har de verkligen hjälpt? Inte tillräckligt. Därför börjar jag nu i den motsatta riktningen, och försöker stötta upp ungdomarna med konkreta verktyg.

För Malin började mobbningen redan på förskolan, och utsattheten har följt med henne ända fram tills idag.

– När jag var mindre kom jag ofta hem och var arg och ledsen. Jag kunde lägga mig på golvet i vardagsrummet och bara skrika, säger hon.

– Mamma visste inte varför jag fick sådana utbrott, men när hon frågade mig hur det var på dagis berättade jag att jag var utfryst. Jag hade aldrig någon att leka med.

I lågstadiet utsattes Malin för både psykisk och fysisk mobbning. Där var det ett gäng killar som brukade kasta pennor på henne under lektionstid och de kränkte henne, men förnekade det för lärarna.

– Killarna var tuffa och populära. De skrev taskiga kommentarer på internet och sa de på skolgården. Jag sjukanmälde mig ofta från skolan eftersom mobbningen blev för påtaglig, säger hon.

Malins bok släpps i sommar. Skolor, bibliotek och andra organisationer kan redan boka henne som föreläsare om mobbning inför hösten.

Nyligen hördes hon dessutom i P4 Väst, där hon pratade om sin bok och sina egna upplevelser som mobbad. Hon tipsade också om övningar på hur man förbättrar sin självkänsla.

Och när skolstarten drar igång i augusti kommer en releasefest anordnas.

– Jag anordnar en releasefest tillsammans med Uddevalla Kommuns giraffstöd. Där kommer jag signera böcker, föreläsa om mobbning och anitmobbningsorganisationer kommer hålla föredrag om hur de jobbar mot kränkningar, säger Malin, och tillägger att alla är välkomna.

Källa: Frilansjournalisten Malin Engelbrektsson.