Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tänk på hastigheten i påsktrafiken

Essingeleden_syd_2008
Foto: Wikimedia

Påsklovsveckan brukar innebära intensiv trafik och polisen ökar därför bland annat hastighetsbevakningen. För att minska risken för trafikolyckor är det viktigt att minska farten och hålla avstånd till bilen framför.

– Många överskattar sin förmåga att bromsa i tid när något händer framför bilen, detta orsakar mängder av olyckor årligen, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Under påsken precis som inför alla storhelger när många reser är det viktigt att ta det extra lugnt på vägarna. Att hålla hög hastighet och köra om andra bilar under några kilometer då och då kan skapa en känsla av snabb framkomlighet, men i praktiken ger det bara en liten eller oftast ingen tidsvinst alls. Däremot ökar olycksrisken betydligt.

– Vi ökar vi hastighetsbevakningen på de mest olycksdrabbade vägarna men finns också efter huvudvägnäten och vägarna emellan under påsklovsveckan, säger Bengt Svensson.

Vilka vägar är farligast?
– Det är helt klart 70 – 90 vägar som varken har hastighetskameror eller vajerräcken, där bör man vara extra uppmärksam, säger Bengt Svensson.

Bengt Svensson vill också varna bilförarna i påsktrafiken för att använda mobiltelefon, GPS och liknande under körning.

– En till två sekunders felhantering kan lätt sluta i diket i bästa fall eller med en kollision i värsta fall. Låt därför en medpassagerare sköta detta eller stanna bilen, säger Bengt Svensson.

Så kan du göra resan säkrare:

  • Var ute i god tid.
  • Välj andra tider och andra vägar om du kan.
  • Håll hastighetsbegränsningarna.
  • Håll avstånd.
  • Använd bilbälte.
  • Kör självklart nykter.

 

Nyhet från

Rikspolisstyrelsen