Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skogsstyrelsen satsar på tillsyn vid vattendrag

Den 22-25 april genomför Skogsstyrelsen en koncentrerad tillsynsinsats i Jönköpings län. Ett 40-tal objekt ska besökas för att se hur hänsyn tagits vid åar och bäckar vid avverkningar.

Fältbesöken görs framförallt i områden på västra sidan av Vättern, i eller intill vattenskyddsområdet för Vättern. Ett område där det är extra viktigt att körskador inte uppstår.

– Körskador är svåra att reparera, de kan ge allvarliga miljökonsekvenser och leda till försämrad produktion. Vi vill därför lyfta fram att det viktigaste för att förhindra att körskador uppstår är förebyggande arbete. Ju bättre planerad en avverkning är, desto lättare undviks skador, säger Carl-Olof Thulin, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

Körskador uppstår lättare när markens bärighet är låg, det vill säga när den är mer känslig för skogsmaskinernas belastning. Bärigheten är generellt låg i anslutning till vattendrag, varför risken för skador ökar där. Vid vattendrag riskerar markskador att orsaka läckage av slam, näring och tungmetaller ut i vattnet, vilket bland annat kan ge skador på fisk och andra organismer som lever i vattnet.

Skogsstyrelsens uppföljningar av miljöhänsyn visar att det är just vid vattendrag som det ofta uppstår skador i samband med avverkningar.

– Samtidigt ser vi att skogsbruket under det senaste åren har initierat ett flertal insatser för att förhindra att körskador uppstår, såväl en gemensam policy som utbildningsinsatser och utveckling av drivningsmetoder. Detta är mycket positivt och kommer ge effekter i skogen, säger Carl-Olof Thulin, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

Resultatet från tillsynsinsatsen ska dels användas för att återkoppla till skogsbruket hur det ser ut när gäller körskador i länet, dels vara ett underlag till eventuella förelägganden om det uppstått skador som markägaren måste återställa.

Vid en avverkning är det markägarens ansvar att förhindra att allvarliga körskador uppstår. Likaså att vid skogsskötsel förhindra skadligt näringsläckage och skadlig slamtransport till sjöar och vattendrag. Vattnets kvalitet får inte försämras.

Skogsstyrelsen är myndigheten för frågor som rör skog. Vi arbetar för att landets skogar ska vårdas och brukas så att skogen ger en uthålligt god avkastning samtidigt som biologisk mångfald bevaras. Vi arbetar också med att lyfta fram skogens värden för rekreation och friluftsliv, samt att öka medvetandet om skogens betydelse.

Källa: Skogsstyrelsen .