Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ekonomiexperterna tipsar om vad du kan göra med din skatteåterbäring

BILD TILL AFTONKURIREN
Foto: Arkivbild.

Fler svenskar spenderar hellre sina pengar från återbärningen på nöjen än att spara.
Av en läsarundersökning på SEB:s sajt ställde dem en fråga till oss svenskar som lyder så här, – Om du får pengar tillbaka: vad ska du göra med skatteåterbäringen?

53 % av 2 350 svenskar skulle spendera pengarna på nöje. 6 procent ska shoppa, 13 procent ska renovera, 14 procent valde att göra något annat. Resterande 20 procenten valde att resa någonstans. Resten av de 47 procenten valde att spara undan pengarna.

Roger Törnkvist som är placeringsstrateg på SEB tipsar om att spara undan så mycket man kan på framtida sparande. Det kan vara lockande att använda det till någon resa eller någon shopping.

Ett tips från Maria Landeborn som är SBAB:s privatekonom vill understryka också att man borde fundera över om man har några lån som kan amorteras av, istället för att rusa iväg med sin skatteåterbäring. Annars är det så att man kan satsa på aktiefonder eller aktier, säger hon.
Det är enda sättet att få en vettig avkastning. Hon säger även att räntefonder ger extremt låg avkastning. För att när räntan stiger så faller de i värde, och om för den som vill spara säkert så rekommenderar hon att sparkonto är bättre. Hennes sista råd är att jämka och placera pengarna i stället för att låta dem stå utan avkastning ett helt år hos Skatteverket. 

Just nu är det alltså 3,6 miljoner personer som kommer få dela på över 30 miljarder kronor i skatteåterbäring. De pengarna landar då på banken före midsommarhelgen. Det är alltså rekordmånga som får återbäring lagom till midsommar, och det är många som har deklarerat via internet, sms, app och telefon. Det här året har cirka 769 761 personer valt att sms-deklarera, vilket är mycket fler från förra året. Det är många som deklarerar elektroniskt, bland annat ser man en ökad användning i Mobilt BankID. Men hur ska man göra för att få ut så mycket av pengarna?

Henrik Lundin som är Nordeas chefsstrateg rekommenderar att man borde placera i high yield-obligationer och även i aktier. Men det är bara om man har möjlighet att tänka långsiktigt med pengarna.

Olika tips och råd man kan göra med pengarna du får tillbaka är till exempel att betala av dina skulder. Även om det låter tråkigt så det mycket nödvändigt och skönt att äntligen få det gjort.  Man sparar även mer pengar om man betalar av lånet för att räntekostnaden sjunker ju mer du betalar av lånet.  Spara pengar till pensionen också, det är kanske inte världens roligaste men om man är ung så kommer man få mycket pengar till slut. Man kan också köpa något man behöver. T.ex en dammsugare, ny bil, diskmaskin kan vara nödvändiga om pengarna räcker en bit på vägen.  Men man får absolut inte glömma att unna sig något roligt i slutändan! Även om det inte skulle vara så värst mycket pengar kvar så kan man unna sig en härlig middag med någon man tycker om.

Källa: Aftonbladet, SvD och Webmastern.