Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Misstanke om oklarheter i lokalförening i Uddevalla

Svenska Röda Korset polisanmäler ordföranden i Uddevalla Röda Kors eftersom det finns misstankar om bristande förvaltning och oansvarigt agerande. Lokalföreningens ordförande har beviljat två lån och har därigenom brustit i sitt uppdrag att förvalta föreningens pengar på ett ansvarsfullt sätt.

– I dag har vi polisanmält ärendet till Ekobrottsmyndigheten Västra och överlåter nu till polisen att utreda om det har begåtts något brott. Ordförande har fråntagits firmateckningsrätten, säger Tord Pettersson, ansvarig för förtroendemannadialogen i Svenska Röda Korset.

Revisorn som granskar lokalföreningens årsredovisning har upptäckt att pengar har lånats ut till två externa låntagare under 2013. Eftersom Röda Korset har tydliga regler och riktlinjer för hur pengar ska fördelas och förvaltas kontaktade revisorn ledningen för Svenska Röda Korset.

– Vi har agerat snabbt på beskedet från revisorn och vi ser mycket allvarligt på det som har skett. Det står tydligt i våra riktlinjer att alla inom Röda Korset ska ta ansvar för att alla resurser, personella, ekonomiska och materiella, används effektivt och till de ändamål de är avsedda för, säger Tord Pettersson.

Ordförande i lokalföreningen i Uddevalla har beviljat lån på sammanlagt 1.560.300 kr till två externa företag. Kretsen har under många år förvaltat stora donationer som har varit låsta för olika ändamål och enligt den lokala ordföranden skulle de externa lånen ge god ränta.

En viktig grundsten för Röda Korset är att verksamheten ska vara transparent och ändamålsenlig. Röda Korsets styrning och interna kontroll kan eventuella oklarheter upptäckas. Det finns även en whistleblowing-funktion för att rapportera om misstänkta oklarheter.

Källa: Röda Korset.