Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Antalet sökande till Malmö högskola ökar trots färre utbildningar

Antalet sökande till Malmö högskola till hösten ökar trots ett minskat utbildningsutbud. Sökande ökar med 18 procent jämfört med 2 procent i övriga landet mot förra året. Särskilt bra söktryck har förskollärarutbildningen.

Antalet prio 1-sökande hösten 2014 ökar med 16 procent, från 22 120 till 25 587 från förra året. Sammanlagt har 37 830 individer sökt någon utbildning vid Malmö högskola i höst. Totalt ökar anmälningarna med 18 procent jämfört med riksgenomsnittet som ökar med 2 procent. Malmö högskola placerar sig trots det fortfarande på plats sju bland Sveriges lärosäten.

– Det är oerhört glädjande att vi har så attraktiva utbildningar. Jag tror att vår moderna högskola med värden som mångfald, kreativitet och hållbar samhällsutveckling får studenter att välja oss. Men naturligtvis lockar även staden Malmö och regionen, säger Stefan Bengtsson, rektor vid Malmö högskola.

Färre utbildningar på Malmö högskola
Ökningen sker trots att Malmö högskola har minskat utbildningsutbudet. Antalet anmälningsalternativ till hösten 2014, det vill säga möjliga utbildningar att söka, har minskat med 11 procent mot föregående år.

Distansutbildningar och fristående kurser ökar mest
Den största ökningen står distansutbildningarna och de fristående kurserna för, som ökar med 34 respektive 19 procent totalt. Men även campusutbildningarna och programmen ökar med 9 respektive 11 procent prio 1-sökande.

Förskollärarutbildningen det populäraste programmet
Förskollärarutbildningen är det populäraste programmet, med 881 prio 1-sökande. Grundlärarutbildningen F-3 hamnar på plats nummer tio. Antalet prio-1 sökande har ökat med 26 procent till 262.

– Överlag har våra lärarutbildningar bra söktryck. Det är bra med tanke på behovet av utbildade lärare, säger Madeleine Hulting, analytiker vid Malmö högskola.

Men som vanligt ligger även sjuksköterske- och socionomprogrammet, följt av tandläkarutbildningen, kriminologiprogrammet och programmen i grafisk design och Communication for Development, fastighetsförmedling och programmet Ekonomi och IT i tio topp.

Arbetsrätt och socialrätt i topp av kurserna
Bland de fristående kurserna utmärker sig kursen i arbetsrätt, som har 717 prio 1-sökande. Malmö högskolas mest sökta utbildning är distanskursen i socialrätt, som fått hela 1173 prio 1-sökande.

Ryska aktuellt just nu
Den fristående kursen Ryska I har seglat upp som en populär distanskurs på plats tio och har ökat med hela 118 procent, från 79 till 172 prio 1-sökande.

– Att det finns ett särskilt stort intresse för Ryssland och det ryska språket just nu är kanske inte så konstigt med tanke på utvecklingen i Ukraina, säger Madeleine Hulting.

Fakta: Prio 1-sökande
Prio 1 är inte samma sak som förstahandssökande. En individ kan bara vara förstahandssökande till en utbildning, sitt förstahandsval. En individ kan antas till fler utbildningar än sitt förstahandsval. Totalt kan en sökande antas till 45 högskolepoäng. Med prio 1 avses de anmälningsalternativ som ryms inom de 45 högskolepoäng som individen kan bli antagen till. Om en sökande anmält sig till en 15-poängskurs som sitt förstahandsval och ett program, 30 poäng, som sitt andrahandsval är individen prio 1-sökande till både kursen och programmet eftersom den sökande kan antas till båda.

Källa: Malmö högskola .