Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spöket Laban i slottet Gomorronsol

Spöket Laban. Foto: copyright Tre Sandberg / Livrustkammaren.
Spöket Laban. Foto: copyright Tre Sandberg / Livrustkammaren.

I vår flyttar Spöket Laban in i Livrustkammarens utställning för barn – Spöket Laban i slottet Gomorronsol. Lilla Spöket Laban, hans kompis Lillprins Bus, systern Labolina och de andra invånarna i slottet Gomorronsol i Inger och Lasse Sandbergs böcker tillhör några av våra mest älskade barnboksfigurer.

För unga besökare, att leka och läsa
För våra yngsta besökare återskapas slottet Gomorronsol och dess spöken och kungliga familj i Kungliga Slottets källarvalv. Det här är en utställningsmiljö att leka och läsa i med många interaktiva moment från Spöket Labans värld. Här kan barnen hjälpa Laban och Lillprins Bus att spöka, leka i spökfamiljens kök eller mysa i läshörnan. Och vem är det egentligen som håller i Labolinas långa lina och vad är det hon härmar?

Pedagogik
Inger och Lasse Sandbergs böcker har fängslat flera generationers barn sedan den första boken kom ut 1965. Idén till utställningen fick Livrustkammarens producent Sofia Nestor efter att hon hade läst Spöket Laban för sina egna barn i en bok som hon hade sparat sedan hon själv var liten.

– Det kändes lockande att försöka föra samman spökfamiljen med Livrustkammaren. Den bor ju i det kungliga slottets källare precis som vi. Med utställningen vill vi uppmuntra till högläsning för små barn och också sätta in museets föremål i ett för dem begripligt sammanhang.Vi försöker hitta former för att gestalta historier och visa våra föremål för alla åldrar. Livrustkammaren har också som alla statliga museer i uppdrag att utveckla ett barnperspektiv i verksamheten, säger Sofia Nestor.

Museet har en omfattande pedagogisk verksamhet riktad mot barn med bland annat landets största museibarnförening, Riddarklubben. Men det är första gången som museet vänder sig till barn som är så små som två år i en utställning.

Scenografin
I utställningen visas 15 originalillustrationer från 1970-talet fram till 2005 av Lasse Sandberg. De har lånats ut av familjen Sandberg. Sofia Nestor framhåller Lasse Sandbergs skicklighet som illustratör. Han anses vara föregångare för collagetekniken inom bilderboksgenren.

I utställningen finns en likhet med Lasse Sandbergs collagestil. I collage och andra tekniker har Lasse Sandberg medvetet fört in föremål från verkligheten som är detaljrikt återgivna, till exempel ett nyckelhålsbeslag på en dörr eller ett gammalt strykjärn på spisen. Det skapar en känsla av tid i rummet, att det utspelade sig för länge sedan, samtidigt som karaktärerna har något tidlöst över sig som har lyckats behålla sin aktualitet genom åren.

Scenografen Suzane Crépault har skapat miljöerna med den rätta stämningen inspirerade av Lasse Sandbergs bildvärld. Vissa av de detaljrikt återgivna sakerna motsvaras i utställningen av verkliga museiföremål, en 1600-tals rustning får till exempel illustrera slottet Gomorronsols gamla rustning.

Utställningen är ett samarbete med Tre Sandberg, dvs familjen Sandberg.

Vernissagen äger rum lördagen den 3 maj kl 11-17 med filmvisning och sagostund i närvaro av familjen Sandberg. Invigning kl 11.30. Alla är välkomna! Fri entré hela dagen för vuxna som kommer med barn till och med 12 år.

Utställningen riktar sig till barn mellan två och sex år. Förskolegrupper, förskoleklasser och familjedaghem kan besöka utställningen på egen hand kostnadsfritt. Det går också att boka visning med högläsning och filmvisning.

Utställningen visas 3 maj – 2 november

Källa: Livrustkammaren.