Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förbjudet ämne i leksaksglasögon med sugrör

"Drinking tube-glasses” innehåller den förbjudna ftalaten DPHP, en mjukgörare. Foto: Livsmedelsverket .
”Drinking tube-glasses” innehåller den förbjudna ftalaten DPHP, en mjukgörare.
Foto: Livsmedelsverket .

Livsmedelsverket har fått information om att sugrörsglasögon med benämningen ”Drinking tube-glasses” innehåller den förbjudna ftalaten DPHP, en mjukgörare. Leksaksglasögonen med inbyggda sugrör säljs i butiker och på nätet av företag i Sverige.

– Ftalaten DPHP är förbjuden i material som kommer i kontakt med livsmedel. Ftalater kan vara hormonstörande och därför är det speciellt allvarligt att ämnet finns i en produkt som riktar sig till barn, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Sugrörsglasögonen har importerats från Kina till Tyskland av företaget Out of the blue KG och sedan sålts vidare inom EU. Tyska myndigheter upptäckte det förbjudna ämnet i produkten och har skickat ut ett varningsmeddelande till alla EU-länder.

– Tyvärr kan vi inte stoppa produkten eftersom den svenska lagstiftningen inte räcker för att skydda konsumenterna på ett effektivt sätt när det gäller material i kontakt med livsmedel. Därför informerar vi företagen och hoppas att de stoppar försäljningen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Trots att det finns EU-regler om material som används i kontakt med livsmedel, räcker inte den svenska lagstiftningen till. Det beror på att det inte finns någon utpekad myndighet för kontrollen.

Alla företag är alltid skyldiga att följa EU-reglerna. Materialen får enligt reglerna bland annat inte utgöra en risk för människors hälsa eller påverka livsmedlens smak och utseende. Problemet är att kontroll av hur lagstiftningen följs endast är tillåten på de företag som klassas som livsmedelsföretag.

Det innebär att material som kommer i kontakt med livsmedel på ett livsmedelsföretag kan kontrolleras, så att tillverkning, import och försäljning inte innebär en fara för konsumenten. Om det däremot handlar om ett företag som inte klassas som livsmedelsföretag finns det ingen som i dag har rätt att kontrollera.

Källa: Livsmedelsverket.