Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pär Lagerkvists Dvärgen på Dramaten – biljettsläpp inför hösten

Kungl_Dramaten
Foto: Wikimedia

23 april klockan 12, släpps biljetterna till de av höstens föreställningar som hittills varit reserverade för abonnemangskunder: Måsen, Tre systrar, Johanna, ≈ [ungefär lika med] och Rosmersholm. Dessutom släpps biljetter till en ny produktion: Pär Lagerkvists Dvärgen med skådespelaren Johan Holmberg, som även står för dramatisering och regi.

Dvärgen från 1944 anses vara Nobelpristagaren Pär Lagerkvists stora mästerverk. Berättelsen utspelar sig i renässansens Italien, men har ofta lästs som en allegori över fascismen och ondskans mekanismer. Nu möter vi för första gången den svartsynte misantropen på Dramaten. I rollen ser vi Johan Holmberg, som även står för dramatisering och regi.

– Jag har burit på idén att sätta upp Dvärgen som en monolog i över tio år. Lagerkvists mäktiga lilla roman innehåller en av de mest fascinerande karaktärerna jag mött: Dvärgen, furstens onda tjänare som föraktar mänskligheten och dess egenheter. Nu ska han stå där ensam, framför de han hatar, och försöka göra sig förstådd. Redan den grundsituationen erbjuder en intressant konflikt, säger Johan Holmberg.

Dvärgen har aldrig spelats på Dramaten, och i Sverige tidigare endast getts som danskt gästspel.

– Jag har svårt att förstå varför den inte satts upp oftare. Naturligtvis erbjuder romanens dagboksform vissa sceniska utmaningar och Pär Lagerkvists patos och allvar har kanske avskräckt vissa. Personligen dras jag till just den typen av berättelser, säger Johan Holmberg.

År 2014 är det 40 år sedan Pär Lagerqvist dog, vilket bland annat uppmärksammas av Brombergs förlag som återutger Samlade dikter med förord av Fredrik Lindström och Bödeln med förord av Jonas Gardell.

Premiär 31 oktober, Tornrummet

Medverkande Johan Holmberg
Dramatisering och regi Johan Holmberg
Scenografi Jan Lundberg
Kostym Mikael Mohlin
Ljus Emma Weil
Mask Barbro Forsgårdh

Biljettsläppet den 23 april innehåller, utöver Dvärgen, urpremiärerna Johanna av Mirja Unge i regi av Jenny Andreasson och ≈ [ungefär lika med] av Jonas Hassen Khemiri i regi av Farnaz Arbabi. Ibsens Rosmersholm släpps också – regi av Stefan Larsson med Livia Millhagen och Jonas Malmsjö i huvudrollerna. Dessutom två Tjechov-uppsättningar med danska regissörer: Vibeke Bjelke sätter upp Måsen med Stina Ekblad som Arkadina och Christoffer Svensson som Konstantin. Elin Klinga, Sofia Pekkari och Jennie Silfverhjelm blir Tre systrar i pjäsen med samma namn och med regi av Emmet Feigenberg, teaterchef vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Källa: Dramaten