Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stärker samarbete för friska djur, god och hållbar mat

ko
Foto: Wikimedia

Hållbar mat produceras med omsorg om miljö, människor och djur. Inom flera områden är Sverige redan bland de bästa i klassen. Men generaldirektörerna för Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) vill att vi ska bli ännu bättre. Gårdagens möte på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping blir startskottet för ett fördjupat samarbete.

– Den svenska maten håller redan hög kvalitet men den kan bli ännu bättre. Våra myndigheter har en central roll när det gäller att skapa förutsättningar för det. Till exempel ska vi se till att livsmedelskontrollen är effektiv och fokuserar på rätt saker, säger Livsmedelsverkets Stig Orustfjord.

 

Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg har bjudit in sina två kollegor till Jönköping för att diskutera det fortsatta arbetet. Idag äter de lunch på Bäckadalsgymnasiet innan de fortsätter slipa på sin gemensamma handlingsplan.

 

– Vi vill göra verkstad av våra ambitioner, inte minst på regelförenklingsområdet. Genom att samverka kring kontroll, information och regler underlättar vi för företagen. Då det ytterst är livskraftiga företag och deras insatser som är grunden för att konsumenterna ska få den hållbara maten. Mötet här i Jönköping blir startskottet för det arbetet, säger Jordbruksverkets Leif Denneberg.

 

– Just nu förebereder vi exempelvis ett utbildningspaket kring fodersäkerhet för länsstyrelserna, säger SVA:s Jens Mattsson.

 

Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA fördjupar samarbetet inom fyra områden i syfte att stärka hållbar matproduktion:

 

1. Samordnad kontroll
För att undvika dubbelarbete och göra kontrollen av livsmedelsproduktionen mer förutsägbar ska myndigheterna ha ett nationellt kontrollsystem för de frågor som berör alla tre myndigheternas områden. Kontrollen av livsmedelsproduktionen ska vara effektiv och samordnad för att underlätta så att det är enklare att göra rätt från början och minska oron för att göra fel.

 

2. Stärkt krisberedskap
Sverige har i dag en god krisberedskap som genom åren fungerat väl. Men nya utmaningar på den globala marknaden ställer nya krav. Kriser inom livsmedelsområdet berör ofta flera olika myndigheters ansvarsområden och måste därmed hanteras gemensamt. Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA ska arbeta tillsammans för att förstärka beredskapen för att hantera livsmedelskriser även i framtiden.

3. Snabbare åtgärder av EU:s synpunkter på den svenska kontrollen inom livsmedelskedjan
EU-kommissionens Food and Veterinary Office (FVO) ser varje år över hur kontrollerna inom den svenska livsmedelskedjan fungerar. Sverige behöver snabbare göra något åt de avvikelser som FVO upptäcker. Därför ska myndigheterna gemensamt planera vad som ska göras utifrån FVO:s rekommendationer.

 

4. Effektivare uppföljning av djur- och livsmedelskontrollen
Förutom FVO:s kontroller följer de nationella myndigheterna och länsstyrelserna själva upp hur kontrollerna inom livsmedelskedjan i Sverige fungerar. Nu ska de uppföljningarna bli mer effektiva och bli en grund för förbättringar. Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA ska till exempel öka stödet till länsstyrelserna, så att de bland annat bättre kan följa upp kommunernas kontrollverksamhet.

Källa: Livsmedelsverket