Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu våras det för viltet igen

Rådjur_i_Göteborg
Foto: Wikimedia

Precis som vi har våra rutiner, så har djuren sina. Under våren och försommaren betyder det att älgkon och rådjursgeten gör sig redo för att föda sina nya kalvar och kid. Då är fjolårets avkomma inte längre välkommet och stöts därför bort. Dessa fjolåringar börjar nu att irra runt i jakt på en ny plats i tillvaron. Då ökar givetvis också risken att träffa på dessa förvirrade fjolåringar när de passerar trafikerade vägar. Detta framgår tydligt av den stora ökningen av antalet viltolyckor från april till maj som kan ses i statistiken.

Från april till maj brukar antalet viltolyckor öka med i genomsnitt 55 procent (se tabell). Det beror på den årliga kalvavstötningen som leder till en ökad rörlighet bland främst älg och rådjur, vilket i sin tur ökar risken för att sammanstöta med dem på vägen. Avstötningen sker oftast på ett våldsamt sätt med utfall och sparkar från moderns sida och gör att fjolåringarna är både uppskrämda och förvirrade när de söker sig en ny plats i tillvaron. Därför är det viktigt att man som förare är extra uppmärksam när man är ute och kör på vägarna under senvåren.

Tabell   1: Ökning av olyckor från april-maj (2009-2013).
År April Maj Ca. Skillnad   +/- %
2009 2457 4104 + 67 %
2010 2300 3502 + 52 %
2011 2318 3490 + 51 %
2012 2473 4065 + 64 %
2013 2492 3497 + 40 %
Genomsnitt (2009-2013) 2408 3732 + 55 %
Källa: Rikspolisen – NVR

Tidigare i södra Sverige
Att den gångna vintern har varit väldigt mild är inget som påverkar när kalvavstötningen inträffar, utan det är kopplat till när djuren betäcktes föregående år. Sedan några år tillbaka vet man dock tack vare forskning med GPS-märkning att älgarna kalvar tidigare i södra Sverige än i norra, något som sannolikt är kopplat till dagsljuset. I södra Sverige finns dokumenterade födslar redan första veckan i maj. Med tanke på att älgkon stöter bort sina fjolårskalvar mellan några veckor till bara några få timmar innan kalvning så betyder det att redan i mitten av april så början djurens rörelser i skogen att öka i södra Sverige.

Var uppmärksam
Med en ökad rörelse i skogen ökar ansvaret på trafikanterna att hålla hastigheten, använda bilbälte, respektera viltvarningsmärken, men framförallt, vara extra uppmärksam när man är ute och kör utanför tätorterna. Det är viktigt att inte låsa blicken framåt. Då kan man missa de där små rörelserna i periferin som gör att man hinner upptäcka en fara i tid för att bromsa så att kollisionen kan undvikas helt eller att åtminstone farten reduceras och konsekvensen av kollisionen inte blir lika allvarlig.

Genom att anpassa hastigheten efter rådande förhållanden, som till exempel dålig sikt, halt underlag, varningsmärken eller andra faktorer som kan innebära en förhöjd risk i trafiken så ökar man sina chanser att undvika allvarliga skador vid en eventuell viltolycka.

Källa: Älgskadefondsföreningen

Älgskadefondsföreningen är en ideell, rikstäckande förening som sedan 1973 verkat för att minska antalet viltolyckor. Föreningen är Sveriges största oberoende aktörer inom vilt och trafiksäkerhet. Verksamheten inriktar sig på att informera allmänheten om viltolycksrisken samt att påverka berörda aktörer för att förebygga viltolyckor. Föreningen har ca 80 000 medlemmar från Smygehuk till Haparanda.