Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pilotprojekt för att stoppa våld och sexism bland unga män

Regeringen beslutar idag om att ett antal kommuner och organisationer ska få medel att införa särskilda preventionsprogram för att förebygga våld och sexistiskt beteende bland pojkar och unga män.

Att utöva våld är bland unga män en del av en manlig norm där det gäller att vara icke-feminin, tuff och osårbar. Det är ett skäl till att hälften av alla som misstänks för misshandelsbrott är män under 29 år. Risken att utöva en våldsam eller kränkande handling ökar tre gånger för killar med förlegade uppfattningar om könsroller, maskulinitet och femininitet.

I betänkandet Män och jämställdhet (SOU 2014:6) dras slutsatsen att samhället behöver bli bättre på att möta dessa stereotypa föreställningar om manlighet.
– Allt för många unga män har en stereotyp syn på flickor, kvinnor och könroller. Det är en grogrund för mycket våld och otrygghet. Därför startar vi nu ett pilotprojekt för att bland annat skolor ska bli bättre på att hjälpa elever att uppmärksamma och bryta med sexismen, säger Maria Arnholm.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som får regeringens uppdrag att till Sverige hämta in framgångsrika preventionsprogram från omvärlden och fördela medel till kommuner och organisationer. Uppdraget omfattar 2 miljoner kronor och löper till 31 augusti 2015.

Källa: Utbildningsdepartementet