Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Går 32 mil för outnyttjad samhällsresurs

Foto: Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.
Foto: Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

29 juli till 9 augusti går Veteranmarschen av stapeln för andra året i rad. Marschen, som sträcker sig 32 mil från Hindås till Örebro, är en manifestation för att uppmärksamma och hedra Sveriges alla militära och civila veteraner och den resurs de utgör i samhället. Intresset för årets marsch är redan rekordstort med hundratals anmälda.

Sensommar betyder marschdags för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna. Veteranmarschen arrangeras för andra året i rad och den tar vid på samma ställe som den slutade förra året – i Hindås utanför Göteborg.

11 etapper, 32 mil
Vägen från Hindås till Örebro kommer att vandras av hundratals veteraner som går en eller flera av de 11 etapperna på totalt 32 mil. En av de knappt tiotal personer som kommer gå alla 11 etapper är initiativtagaren Lars-Göran Nyholm. Lars-Göran Nyholm blev tidigare i år utnämnd till Årets veteran för sitt arbete med att uppmärksamma veteraner och deras kompetens.

– Vi i Sverige måste bli mycket bättre på att ta till vara på den resurs som våra militära och civila veteraner utgör. Den finns här mitt framför oss, och vi behöver bara tacka och ta emot. Veteraner har kunskaper och insikter som är ovärderliga för såväl samhället som för näringslivet, säger Lars-Göran Nyholm, initiativtagare till Veteranmarschen.

Gula Bandet säljs till förmån för Sveriges veteraner och anhöriga
Under Veteranmarschen kommer man även att sälja Gula Bandet – en internationell symbol som säljs till förmån för veteraner och soldater i utlandstjänst och deras anhöriga. Överskottet från Gula Bandet-försäljningen går oavkortat till Kamrathjälpen som hjälper veteraner och anhöriga som behöver extra stöd efter sin utlandstjänst.

Etapperna i Veteranmarschen 2014

29 juli – Hindås–Alingsås
30 juli – Alingsås–Nossebro
31 juli – Nossebro–Såtenäs
1 augusti – Såtenäs–Lidköping
2 augusti – Lidköping–Skara
3 augusti – Skara–Skövde
4 augusti – Skövde–Karlsborg
6 augusti – Karlsborg–Olshammar
7 augusti – Olshammar–Askersund
8 augusti – Askersund–Hallsberg
9 augusti – Hallsberg–Örebro

Källa: Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.