Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Flera hundra procent i löneskillnader för sommarjobbande unga

Medan en 16-åring feriepraktikant i Hjo tjänar 33 kronor i timmen, får en lika gammal sommarjobbare i Alvesta mer än tre gånger så mycket, 108 kronor i timmen. Löneskillnaderna bland unga sommarjobbare fortsätter att vara stora mellan Sveriges kommuner.

Det visar Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU:s årliga sommarjobbsrapport som släpps idag. 213 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i ungdomsförbundets undersökning som tar upp frågor om ungas möjligheter till sommarjobb, arbetsvillkor och samarbete med fackförbund och näringsliv. En feriepraktikant i Hjo tjänar 33 kronor timmen, medan en lika gammal sommarjobbare i Alvesta får mer än tre gånger så mycket, 108 kronor i timmen. Löneskillnaderna beror dels på anställningsform, om det är sommarjobb eller feriepraktik det rör sig om, och dels på variationer mellan olika kommuner runt om i landet.

– I årets undersökning kan vi se fortsatt stora löneskillnader för sommarjobbande unga. Det är helt orimligt att lönen kan variera med flera hundra procent för 16-åringar beroende på vart i landet de bor, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU.

Många sökande utan jobb – sommarjobbsgaranti lösningen
Utöver stora löneskillnader visar rapporten att många ungdomar, trots ett aktivt sökande, blir utan sommarjobb. Endast en av fem kommuner uppger att de kan erbjuda alla sökande ungdomar sommarjobb eller feriepraktik. SSU är kritiska över den politiska passiviteten i frågan och föreslår själva en sommarjobbsgaranti.

– Sommarjobben är oerhört viktiga för att ungas möjlighet att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden. Därför föreslår vi en sommarjobbsgaranti, så att alla i gymnasieåldern erbjuds ett riktigt sommarjobb till schyssta villkor, säger Gabriel Wikström.

Om undersökningen
Sedan millenieskiftet kartlägger SSU årligen kommunernas sommarjobbssatsningar. En enkätundersökning går ut till samtliga av Sveriges 290 kommuner. I år har 213 av kommunerna valt att svara på frågorna som bland annat handlar om antal erbjudna sommarjobb och feriepraktikplatser, lönenivåer och samarbete med fackförbund och näringsliv.

Löneskillnader – tabeller

Lägst genomsnittlig lön sommarjobb,
ungdomar 16 år
Högst genomsnittlig lön sommarjobb,
ungdomar 16 år
Lägst genomsnittlig lön feriepraktik,
ungdomar 16 år
Högst genomsnittlig lön feriepraktik,
ungdomar 16 år
Kommun Lön (kr/h) Kommun Lön (kr/h) Kommun Lön (kr/h) Kommun Lön (kr/h)
1 Hallsberg 37,5 1 Alvesta 108 1 Hjo 33 1 Malung-Sälen 83,5
2 Boxholm 45 2 Mullsjö 107,27 2 Jönköping 35 2 Täby 83
3 Lund 45 3 Öckerö 90 3 Mariestad 35 3 Strängnäs 82,21
4 Helsingborg 46,6 4 Vara 89,7 4 Luleå 41,07 4 Solna 80
5 Malmö 49 5 Vansbro 88 5 Eksjö 42 5 Danderyd 79

 

Fackliga förhandlingar men ej samarbete med näringslivet
86,1 procent av kommunerna uppger i sina svar att lönen för sommarjobb har förhandlats med fackliga organisationer. Samtidigt svarar enbart 28,6 procent att de har ett samarbete med det lokala näringslivet kring sommarjobben.

Källa: SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund.