Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Richard Nilssons vann odödlighet på Åland

Skulptur på Brusholmen.  Foto: Rippler.
Skulptur på Brusholmen.
Foto: Rippler.

– Igår namngav Nilsson en åländsk ö till ”Brusholmen”. Visit Åland har under våren bedrivit en frågetävling i Sverige och Finland, varvid vinnaren fick chansen att namnge en ö i Ålands orörda skärgård. Tävlingen har lockat ca tiotusen att testa sina kunskaper om Åland som resmål. På fredagen den 25e juli inbjöds vinnaren Richard Nilsson, småbarnspappa från Uppsala, att delta i en ovanlig ceremoni – döpandet av en holme mitt i Ålands skärgård.

Klockan 14:00 i den varma eftermiddagssolen begav sig en skara på 11 personer ut till en namnlös holme i Ålands skärgård. Hedersgästen Richard Nilsson tillsammans med familj fick sjöräddningseskort ut till den officiella namngivningsbanketten, och med det döptes Brusholmen.

– Det var verkligen en upptäcktsresa, inte minst för lilla Bruce som bara är tre och ett halvt år gammal. Det var självklart att döpa ön efter honom – nu är han ju lite kändis här också! Säger vinnaren Richard om sonen och Brusholmen.

Vid ankomst välkomnades gästerna med picknick med champagne och åländska delikatesser – däribland rökt abborre, åländska ostar och lokala jordgubbar. Därefter skedde den officiella ceremonin.

– Eftersom en namngivning som den här i stort sett aldrig sker i Ålands skärgård, gjordes en fritt formulerad ansökan som undertecknades på plats av vinnaren. Ansökan lämnas in till Lantmäteriverket i Mariehamn, som sedan ska ge sitt godkännande genom att officiellt fastställa namnet. Roligt var det också med en hälsning från Viking Grace som uppmärksammade banketten då hon passereade lilla Brusholmen., säger Lotta Berner Sjölund, vd för Visit Åland.

Richard Nilsson fick slutligen måla in namnet ’Brusholmen’ på en skulptur som ska stå kvar på ön som ett minne. Samtidigt körde Viking Line förbi tutandes med resenärer som vinkade för Brusholmen, och banketten hälsade med signalhorn och flaggor till alla ålandsentusiaster ombord.

I Ålands skärgård, mitt ibland ca 6700 öar och rödsprängda klippor, finns det obegränsat med smultronställen som bara väntar på att upptäckas. Nu är det möjligt för fler resenärer och entusiaster att vinna en resa till en öde ö tillsammans med familj eller en vän. För möjligheten att delta, gilla eller kommentera inlägget om Brusholmen på Visit Ålands facebooksida fram till den 1a augusti.

Källa: Rippler.