Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Invigning av Stockholm Pride 2014

kayo
Kayo från Afro-Dite ledde showen. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Nu är årets Stockholm Pride igång med blandning av glamour och allvar. På scenen igår såg vi både Kayo och RFSL:s ordförande.

Igår onsdag var det dags för invigning av årets Stockholm Pride. Precis som förra året så håller de till på Östermalms IP. Det är en perfekt plats att hålla till på. Det är gott om utrymme med en stor plan yta där både scenen, publikområdet och alla vita tält som tillhör alla möjliga och omöjliga partier och organisationer får plats. Stockholm Pride har blivit en queer-variant av Almedalen på Gotland.

Programledare hela kvällen var Kayo från gruppen Afro-Dite. Hon skötte jobbet proffsigt och engagerat. Hon förklarade årets Stockholm Pride officiellt invigt tio i sju, efter att det hållits ett långt tal om historiken kring queer i lätt kåserande ton. Som exempel vad queer är så angavs tjuren Ferdinand. Queer är att vara lite annorlunda från gängse normer helt enkelt. Det gavs också tragiska exempel från historien. På 1600-talet brändes homosexuella på bål. På 1700-talet såg Gustav III till att det blev vissa lättnader men på 1800-talet blev det värre igen.

Temat för i år skulle vara vardag men det var snarare historia och utveckling. Efter det långa (som kändes väldigt långt) inledande talet gjorde Kayo en tidsresa från 60-talet och framåt med hits och viktiga händelser från varje årtionde. Hon började med Tina Turners låt ”Proud Mary”. Visste ni att Sveriges första Pride-parad gick av stapeln redan 1971, i Örebro. 1981 hade Sverige sitt första dödsfall i AIDS.

Frågan är om man ska kalla det här för festival eller gala eller ett politiskt statement, eller någonting annat. Det är allting på en gång, eller olika saker vid olika tidpunkter. Första timmen var det mest allvarligt med tal om HBTQ-personers rättigheter och kränkningar av sagda rättigheter. Bland annat så höll ordföranden för RFSL (Riksföreningen För Sexuellt Likaberättigande) ett tal om att det även i Sverige fortfarande inte är helt lätt att vara queer-person. Efter den timmen blev det fest med covers på gamla hits och tjusiga dansshower. Det blev också en del nya nummer med duon Sean Magnus som var med förra året också. Ola Salo framförde årets Pride-sång, ”I got you”, som han själv skrivit på uppdrag från Stockholm Pride. På slutet uppträdde årets queer-stjärna Conchita Wurst, som dagen innan varit med i Allsång på Skansen.