Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folkfesten på Stockholm Pride

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.
Arja Saijonmaa på Pride Park. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Igår torsdag var det dags för den folkliga festen på Stockholm Pride. Det dök upp flera kända artister, såsom Anne-Lie Rydé, Mikael Wiehe, Arja Saijonmaa , Panetoz och Siw Malmkvist.

Dagen efter invigningen av Stockholm Pride är det enligt tradition folklig fest, vilket innebär låtar och artister med anknytning till Melodifestivalen. Vad kan vara mer folkligt? Men vad jag vet så har Mikael Wiehe aldrig varit med i Melodifestivalen och lär väl aldrig vara det heller. Det var han som fick avsluta folkfesten tillsammans med alla artisterna som varit med under kvällen. Han och kvällens programledare Anne-Lie Rydé gjorde båda en stor sak av att det var första gången som Mikael Wiehe var med på Pride.

Anne-Lie Rydé började med att berätta att Eurovisionsschlagerfestivalen sändes första gången 1956 och två år senare, 1958, var Sverige med för första gången. Första artisten att få representera Sverige i  Eurovisionsschlagerfestivalen blev Alice Babs med ”Lilla stjärna”. Den sjöngs ikväll av Titti Sjöblom. Hennes anknytning till Mellot är att det året som ABBA vann med Waterloo, 1974, så var hon med och tävlade med ”Fröken Ur-sång” som hon också sjöng ikväll. Det är inte fy skam att ha konkurrerat med ABBA.

Efter att Titti sjungit så gjorde Kalle Moraeus entré. Han har ju faktiskt också anknytning till Melodifestivalen, han och Orsa spelmän var med 2010 med sången ”Underbart” som han spelade nu. Man kan säga att Kalle Moraeus har gjort spelmannen folklig. Han spelade sedan fiol till flera sånger under kvällen.

Men det är väl tveksamt om man kan kalla Caroline af Ugglas för folklig, men hon har definitivt koppling till Melodifestivalen. Hon har varit med två gånger, med ”Snälla” och ”Hon har inte”. Den förstnämnda sjöng hon nu ikväll. Sedan var hon med och sjöng två riktigt klassiska schlagers; ”Waterloo” och ”Diggi-loo Diggi-ley”. Jag trodde aldrig jag skulle få se Caroline af Ugglas sjunga ”Diggi-loo Diggi-ley”. Det dök upp många kända artister under kvällen som man glömt bort att de varit med i Melodifestivalen, som Pernilla Andersson till exempel (Hon som är gift med Dregen.). Eller kommer ni ihåg att hon var med 2011 och gick till Andra chansen i Sundsvall med låten Desperados? Bland andra kända artister som dök upp kan nämnas Arja Saijonmaa, Siw Malmkvist, Panetoz, Behrang Miri och några till.