Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vägfärjan Saturnus överlämnad till Trafikverket

saturnus_highres
Foto: Truls Persson, Trafikverket

Sveriges största vägfärja Saturnus har i dag överlämnats från det finska varvet Uudenkaupungin Työvene till Trafikverkets färjerederi. Färjan kommer att förstärka trafiken på Gullmarsleden över Gullmarsfjorden. Nu sker de sista förberedelserna inför fartygsdopet den 29 augusti i Lysekil.

Fartygsbygget har pågått 2013–2014 i Lettland och Finland. I maj målades däck och botten på ett varv i Stockholm och nu är Saturnus i Lysekil. Vid dopet inbjuds allmänheten att göra en rundvandring ombord och det blir fest och underhållning!

-Vi ser fram mot att erbjuda våra resande en förstärkning av kapaciteten på Gullmarsleden. Dessutom ger investeringen i fartyget Saturnus ringar på vattnet genom att färjan Gullmaj nu kan flyttas till andra uppgifter i rederiet, säger rederichef Anders Werner.
-Vårt varv har fått förtroendet att bygga flera fartyg för Färjerederiets räkning och detta är det största. Det har varit ett positivt samarbeta och vi är glada att allt har kunnat utföras enligt plan, säger varvschef Harri Putro.

Fakta:
Saturnus är 100 meter lång och 18 meter bred. Fartyget är byggt för en last på max 600 ton och har utrymme för 80 bilar och 297 passagerare.
Maxfart 11 knop.
Unikt med Saturnus är att det finns tre filer som anpassats för tunga transporter.
Skrovet är utformat så, att bränsleförbrukning och emissioner hålls på en låg nivå.
Tack vare modern fartygsteknik kan vägfärjan framföras av en besättning på endast två personer.

Gullmarsleden är en av de tyngst trafikerade färjelederna, med omkring 100 000 transporterade fordon per månad. En betydande andel utgörs av tunga lastbilstransporter till och från Lysekil.
Leden är nästan två kilometer lång.

Källa: Trafikverket