Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Barnfamiljer berörs av Migrationsöverdomstolens beslut

Anki Carlsson, ansvarig för migrations- och integrationsfrågor i Svenska Röda Korset. Foto:  Röda Korset.
Anki Carlsson, ansvarig för migrations- och integrationsfrågor i Svenska Röda Korset. Foto: Röda Korset.

Migrationsöverdomstolen klargör nu att sammanboendets längd inte är ensamt avgörande, utan bara en av flera omständigheter, som ska vägas in vid familjeåterförening. Röda Korset välkomnar beslutet eftersom det är vanligt att familjer splittras i väpnad konflikt.

–Röda Korset har drivit det aktuella fallet till överinstansen för att få till en lösning och klargörande. I vårt arbete med familjeåterföreningen har vi mött många förtvivlade familjer som på grund av
sin flyktingsituation inte kunnat leva upp till de höga krav som ställts. Många tappar kontakten då familjen splittras och kan inte själva råda över det faktum att de inte kunna leva tillsammans, säger Anki Carlsson, ansvarig för migrations- och integrationsfrågor i Svenska Röda Korset.

En bevislättnadsregel infördes 2012 kring identitetskrav för barnfamiljer med dna-test som styrker släktskap. Sedan dess har många barnfamiljer kunnat återförenas, men de studier som Röda Korset har gjort visar att det fortfarande funnits en mängd fortsatta brister i tillämpningen och därmed i rättssäkerheten. I en nulägesrapport från 2012 konstaterade Röda Korset att det krävdes att parterna hade stadigvarande sammanlevt utomlands för att ett permanent uppehållstillstånd skulle komma ifråga. I Migrationsverkets egen praxis har ”stadigvarande sammanlevt” inneburit en period av två år, vilket inte hade prövats av Migrationsöverdomstolen. Makar och sambor i den situationen var alltså tidigare förhindrade att återförenas i Sverige, trots att de har ett eller flera gemensamma barn.

–Vi är väldigt glada över det här beslutet. Det är mycket efterlängtat. Rätten till familjeåterförening måste återupprättas helt och detta är ett steg på vägen, men fortfarande återstår en del olösta frågor. Icke-biologiska barn, makar utan barn och en del barnfamiljer har fortsatt svårt att få sin rätt till familjeåterförening tillgodosett. En översyn av familjeåterföreningsbestämmelserna i sin helhet behövs. De höga identitetskraven kvarstår, säger Anki Carlsson.

Den internationella humanitära rätten framhåller staternas skyldighetet att bevara familjens enhet och återförena familjer som splittrats i konflikter. Möjligheten för anpassning och välbefinnande i det nya hemlandet står i relation till att snabbt få återförenas med sin familj i ett nytt hemland. Om processen blir långdragen ökar risken för ytterligare trauman som läggs på de svåra trauman som ofta drabbar en människa som tvingats fly eller har utsatts för övergrepp och tortyr. Röda Korset hjälper varje år omkring 2000 familjer att återförenas.

Beslutet UM 3485-13, meddelat den 15 augusti 2014

Källa: Röda Korset.