Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tvisten om Bolmentunneln avgjord – Sydvatten har de tillstånd som krävs

foto: Sydvatten.
foto: Sydvatten.

En fem år lång, segsliten tvist om Bolmentunneln har nu avgjorts. Efter flera omgångar i länsstyrelser och i Mark- och miljödomstolen beslutade domstolen i april till Sydvattens fördel. Trots att de berörda länsstyrelserna, Skåne och Kronoberg, under hela processen har samordnat sig valde Länsstyrelsen i Kronoberg att överklaga. I juli fastställde dock Miljööverdomstolen vid Svea hovrätt den tidigare domen från Mark- och miljödomstolen.

– Det är därmed klarlagt att Sydvatten har, och alltid har haft, de tillstånd som krävs för att driva Bolmentunneln, säger Emmanuel Morfiadakis, styrelseordförande i Sydvatten.

Bolmentunneln har sedan invigningen 1987 varit avgörande för dricksvattenförsörjningen till västra Skåne. Idag är 900 000 människor beroende av tunneln.

Via tunneln transporteras vatten från Bolmen i Småland till Ringsjöverket i Skåne. Den sträcker sig 80 kilometer från Bolmens utlopp i Skeen till Äktaboden i närheten av Perstorp. Därefter transporteras vattnet ytterligare 25 kilometer i en råvattenledning innan det når Ringsjöverket.

På sin väg till Skåne passerar Bolmentunneln genom Markaryds kommun som i april 2009 anmälde Sydvatten till Länsstyrelsen i Kronoberg för otillåten vattenverksamhet. Markaryd menade att Sydvatten inte hade tillstånd att leda bort den mängd grundvatten som läcker in i tunneln. Den därpå följande rättsprocesen har varit uppmärksammad både i lokalpress och på riksplanet. Sydvatten har lagt stora resurser på att skapa klarhet i frågorna som uppenbarligen har varit komplicerade för såväl myndigheter som domstolar.

– Under hela femårsperioden som denna tvist har pågått har vi upplevt ett starkt stöd från Sydvattens ägarkommuner, vilket har underlättat arbetet. Vi är tacksamma att rättsprocessen äntligen är avslutad så att vi kan gå vidare med våra viktiga framtidsfrågor för att trygga kommunernas dricksvattenförsörjning nu och för framtiden, säger Emmanuel Morfiadakis.

Källa: Sydvatten AB.