Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Damlaget i bordtennis till EM med mästaren Li Fen i laget

svenska landslaget i bordtennis
Foto: Svenska Bordtennisförbundet.

Matilda Ekholm, Linda Bergström och Daniela Moskovits, som alla spelade för Sverige vid lag-VM, kompletteras med Li Fen till lag-EM i Portugal i slutet av september.  Den 21-22 augusti kommer det även att tas ut en femte spelare som är reserv på hemmaplan. Damerna gjorde en utmärkt insats vid VM i maj och tog sig upp till förstadivisionen, vilket har spelat en stor roll för den här uttagningen och för Anders Johansson, som är sportchef på Svenska Bordtennisförbundet.

Li Fen, som är regerande Europamästare i singel, har enligt det internationella bordtennisförbundets regler inte rätt att delta för Sverige i VM och var därför inte med vid lag-VM i Japan i maj. Vid EM kan hon dock vara med och är en av de fyra uttagna till det svenska damlaget.

– Vid VM gjorde damerna det riktigt bra och gick upp till förstadivisionen utan Li Fen och det var ju så sent som i maj så de resultaten har ju spelat in i den här uttagningen, säger Anders Johansson, sportchef på Svenska Bordtennisförbundet.

Li Fen, nummer 17 på senaste världsrankingen och Matilda Ekholm, 67:a, var givna i laget men övriga platser var det hårdare konkurrens om.

– Det är många av spelarna som har gått framåt mycket under det senaste halvåret och det ser väldigt bra ut på många håll. Men både Linda och Daniela har visat att de har ett gångbart spel internationellt vilket är väldigt viktigt, säger Anders Johansson.

Reserv på hemmaplan

Efter tävlingarna Top-12 och Växjö GP den 21-22 augusti kommer det att tas ut en femte spelare som är reserv på hemmaplan.

– Det kommer att vara aktuell form som avgör den uttagningen för om någon bli skadad så ska femman kunna gå in och prestera på topp. Ålder spelar ingen roll utan det är som sagt form som blir avgörande, berättar Johansson.

Sveriges damer gick upp till förstadivisionen vid förra EM och har ett konkurrenskraftigt lag. Finns det till och med en medaljchans?

– Vi har ett bra lag men våra spelare har ingen erfarenhet av att spela om medaljerna i lag så det känns tufft att sätta upp ett sådant mål. Når laget en kvartsfinal så har de gjort det fantastiskt bra. Flera av de bästa lagen har en starkare trea än vi så på sikt behöver vi höja jämnheten i hela laget, då kan vi konkurrera om medaljerna på allvar, avslutar Johansson.

Källa: Svenska Bordtennisförbundet