Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vägning av amurleopardunge i Parken Zoo 27 augusti – Allmänheten bjuds in att gissa vikten

Foto: Parken Zoo Eskilstuna,.
Foto: Parken Zoo Eskilstuna,.

Onsdagen den 27 augusti är det dags att vaccinera, chipmärka, könsbestämma och väga amurleopardungen som föddes på Parken Zoo i slutet av juni. Allmänheten kan också vara med och gissa vikten via en tävling på Facebook som startar fredagen den 22 augusti och avslutas efter pressvisningen.

I slutet av juni föddes en amurleopardunge i Parken Zoo Eskilstuna. Ett mycket välkommet tillskott då amurleoparden är ett av världens mest utrotningshotade kattdjur och I naturlig miljö finns endast cirka 35 individer kvar. Under sommaren har nyfikna besökare kunnat följa amurleopardungens fängslande utveckling via en tv-monitor utanför hägnet. Något som varit uppskattat och då ungen nu är över nio veckor är det dags för nästa utvecklingssteg.

”Nu stundar vaccinering, chipmärkning, könsbestämning och invägning”, förklarar Lennart Sundén, djurparkschef, Parken Zoo Eskilstuna. ”Den här gången bjuder vi in begränsat antal journalister att delta under veterinärbesöket, samtidigt som vi efter veterinärbesöket också avslutar allmänhetens gissningstävling gällande ungens vikt”.

Fakta Amurleoparder

Amurleoparden är ett av världens mest utrotningshotade djur, det finns endast cirka 35 individer kvar i det vilda.
Det är den 7-åriga hanen Boris och 4-åriga honan Takara som den 21 juni fick en liten unge på Parken Zoo Eskilstuna.
Honor blir könsmogna i 3-4-års ålder och är dräktiga i 12 veckor. Storleken på kullen varierar mellan 1-4 ungar.
Ungarna stannar med sin mamma tills de är cirka två år gamla.
I det vilda lever Amurleoparden i 10-15 år och kan bli upp till 20 år gamla i djurparker.
Deras utbredning är bergsområden i nordöstra Ryssland och Amurdalens flodområden i Kina.
De blir cirka 95-170 cm långa med en mankhöjd på ca 60 cm. De kan väga mellan 30-75 kg.
Amurleoparden ingår i avelsprogram på djurparker precis som många andra utrotningshotade arter som en försäkran för att arten inte ska utrotas helt och hållet.

Amurleoparden är en av endast två stora kattdjur där det finns en befintlig plan på reintroduktion av individer från djurparker i samarbete med IUCN, den internationella naturvårdsunionen. (Den andra är panterlon, Lynx pardinus). Med hjälp av ekonomiskt och politiskt stöd beräknas arbetet med att förbereda för reintroduktion vara igång om 1-2 år. Utsättningen kommer att ske i Lazovsky naturreservat i Södra Sikhote Alin, där amurleoparden försvann för ca 30 år sedan. Man hoppas kunna öka antalet individer till runt 80 stycken inom 15-20 år.

Källa: Parken Zoo i Eskilstuna .