Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Äntligen ska polisen följa med hem

Foto: Roks
Foto: Roks

Lite i skymundan i den heta valrörelsen presenterade regeringen i går ett nytt skyddspaket för kvinnor och tjejer som utsatts för mäns våld, med tre positiva nyheter.

Sedan slutet av 1990-talet följer polisen inte längre med hotade kvinnor när de behöver hämta sina tillhörigheter. Roks har upprepade gånger efterlyst en ändring, vid varje träff med justitieministern och med riksdagsledamöter. Nu meddelar regeringen att Rikspolisstyrelsen får i uppdrag att ta fram rutiner och riktlinjer för att polisen på ett enhetligt sätt åter ska börja följa med hem.

– Vi vet att det skulle underlätta livet för många av de kvinnor och tjejer som söker stöd på våra jourer, kommenterar Roks vice ordförande Beatrice Unander-Scharin beskedet.

Samtidigt meddelar regeringen att det ska bli lättare för brottsoffers att få sin identitet sekretessbelagd i sexualbrottsmål. Våldtagna tjejer ska alltså slippa riskera att få sina namn uthängda eller att ta emot hot.

– De flesta tjejer som utsatts för våldtäkt som jag träffat i mitt arbete på tjejjour har varit oerhört rädda för att andra ska få veta vad som har hänt dem. Att de kan få rätt till en skyddad identitet även vid en dom i sexualbrottsmål ger en signal till dem att deras integritet är viktig och värd att skyddas, säger Beatrice Unander-Scharin.

Till sist ska möjligheten att få sina personuppgifter skyddade utökas. Även detta ser Roks positivt på:

– Många kvinnor och tjejer som kommer till jourerna tvingas börja ett helt nytt liv. För att komma undan den man som slår gömmer de sig på annan ort. Historien har visat att skyddet för dessa kvinnor är bristfälligt. Än idag mördas cirka 17 kvinnor varje år av en man. Att stärka skyddet för dessa kvinnor, tjejer och barn ska prioriteras högt, säger Beatrice Unander-Scharin.

Källa: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige