Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höjd skatt på arbete en risk för de anställda

Foto: Finansförbundet
Foto: Finansförbundet

Att lösa ekonomiska problem i Sverige är inte alla gånger det lättaste. Jag minns när Riksbanken höjde räntan till 500 procent. Som tur är varade inte den åtgärden så länge.

Nu är det dags igen. Finansminister Anders Borg föreslog för några dagar sedan att staten ska hämta hem mer pengar till statskassan från bankerna. Ett förslaget om att höja bankens sociala avgifter. Att alltså göra det dyrare att ha anställda i sin verksamhet.

Finansförbundets ordförande, Ulrika Boëthius, har gått ut och kritiserat förslaget.

– Det är politiskt riskfritt att skälla på bankerna. Samtidigt är bankbranschen en av Sveriges största skattebetalare. Politikerna bör fundera över vilka signaler man sänder till företagen och deras anställda. Det är väldigt märkligt att man straffbeskattar företag för att de är för lönsamma. Och en höjning av skatten på arbete kan knappast stämma överens med den så kallade arbetslinjen, säger Ulrika Boëthius.

Om regeringen ska gå in och ändra beskattningen av bankerna borde man istället beskatta vinsterna. Att höja arbetsgivaravgifterna är en åtgärd – tror jag – som skulle få betalas av de anställda.

Redan idag är aktieägarnas krav på ökad utdelning en verklighet som finns i den finansiella sektorn. Verksamheten ska kosta så lite så möjligt.

Inom Finansförbundet möter vi alltfler medlemmar vars anställningar är i fara. Neddragningarna beror inte på att man har för många anställda. Inte heller på att bankerna har dåliga resultat. Snarare beror de på att ägarna vill öka vinsterna och avkastningen på eget kapital.

Resultatet blir att färre personer ska göra det kvarvarande jobbet. Och många vittnar om hur tempot höjs, hur kraven ökar, hur svårt det blivit att orka med allt som ska göras, att tvivlet på den egna kapaciteten växer…

Snart är det dags för en ny avtalsrörelse mellan Finansförbundet och BAO, Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation. I samband med de senaste förhandlingarna har det varit svårt att uppnå ett resultat där de anställda får en vettig del av bankernas ekonomiska kaka. Och detta samtidigt som företagens resultat slår nya rekord gång på gång. Det vill vi se en ändring på!

Så Anders Borg – kom med ett annat förslag! Ett där du tar den omtalade arbetslinjen på allvar och inte medverkar till att fler bankanställda förlorar jobbet.

Källa: Finansförbundet