Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Beslut om placering av nytt vård- och omsorgsboende i Torshälla

Foto: Eskilstuna kommun
Foto: Eskilstuna kommun

Tisdag beslutade Torshälla stads nämnd att det nya vård- och omsorgsboendet i Torshälla ska ligga i kvarteret Redaren i Krusgårdsområdet.

Efter samråd mellan Torshälla stads nämnds majoritet, Boendeberedningen samt ordförande i Vuxennämnden och Stadsbyggnadsnämnden beslutades att nytt vård- och omsorgsboende med totalt 60 lägenheter ska ligga i Krusgårdsområdet. Utformning av byggnaden ska prövas och anpassas till omgivning och markförutsättningarna.

Förutsättningarna för att skapa ett väl fungerande och trivsamt boende bedöms som stora då boendet kommer att ha närhet till ån, natur och fina parkmiljöer samt att området har god tillgänglighet till övrig service i Torshälla.

En rad andra insatser för att utveckla Krusgårdsområdet har redan påbörjats eller är under planering, bland annat å-promenad, cykelväg, grillplatser, utegym, spontanidrottsplats, äventyrslekplats och en ny bro som förbinder Krusgården med Torshälla hamn. Det nya vård- och omsorgsboendet kommer bidra till den pågående utvecklingen samt ge ett varierat uttryck i områdets stadsbild.

Nu kommer Torshälla stads nämnd begära ett planbesked och en förstudie för att lokalisering i kvarteret Redaren inom Krusgårdsområdet ska kunna genomföras.

Fler boenden En reviderad prognos visar på ett ökat behov av boende/lägenheter för äldre. Det planerade nya äldreboendet kommer inte räcka till, utan fler boenden kommer att behövas, därför kommer Spångagården att byggas ut med upp till 20 lägenheter för vård- och omsorgsboende.

– Det här är en av de vackraste tomterna centralt i Torshälla. Jag ser det som en enorm tillgång att kunna erbjuda våra äldre ett boende med stor tillgänglighet till underbar miljö och närhet till övrig service, säger Magnus Arreflod ordförande i Torshälla stads nämnd.

Källa:  Eskilstuna kommun