Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Värmen skapar fuktproblem i krypgrunderna

Den varma sommaren har förvandlat krypgrunderna till en fuktfälla. Hälften av alla krypgrunder drabbas av fukt- och mögelproblem, visar en ny undersökning från Anticimex. Och det här årets varma sommar har lett till att det nu är ovanligt mycket fukt.

– Sommaren är krypgrundernas värsta fiende. Under sommarhalvåret kommer varm och fuktig luft in i den kalla krypgrunden. Det blir då samma effekt som vi får i våra kylskåp. När vi öppnar kylskåpet bildas kondens och vattendroppar på matförpackningarna, säger Per Bergström, husexpert på Anticimex.

I år är det ovanligt fuktigt i krypgrunderna, rapporterar Anticimex som gör över 150 000 husbesiktningar varje år i hela landet.

– Vi hade en lång och kall vår men sedan kom den långvariga värmeböljan och nu ser vi att det dryper av fukt i många krypgrunder. Risken för mögelangrepp är mycket stor, säger Per Bergström som vill uppmana alla husägare med krypgrund att göra en koll efter den här sommaren.

Att åtgärda en skadedrabbad krypgrund kan bli dyrt, om det vill sig illa. Att exempelvis riva upp och ersätta ett mögeldrabbat bjälklag kan kosta flera hundra tusen kronor. Om det bara handlar om att göra krypgrunden torr kan det räcka med att installera en avfuktare, vilket går på ungefär 50 000 kronor.

– Miljön i krypgrunden ska vara torr. Är det fuktigt finns det risk att mögel växer till. Fuktmätare är ett enkelt sätt att ha koll.

Fakta om undersökningen:

  • Anticimex undersökning bygger på över 21 000 överlåtelsebesiktningar genomförda 2013.
  • Ungefär varannan krypgrund är drabbad av fukt- och mögelskador som behöver åtgärdas mer eller mindre omgående.
  • Andra riskzoner som ofta får problem är vind, fasad, tak och källare. Värst drabbade är dock tvättstuga och badrum: vart tredje våtrum har fukt- och mögelskador.

Fakta om krypgrund:

  • Krypgrund är ett ventilerat utrymme mellan marken och husets golvbjälklag. Grunden är utgrävd och huset vilar på en ram.
  • Ungefär var tredje småhus är byggt med krypgrund som är den näst vanligaste grundkonstruktionen efter källare.
  • Krypgrund är en känd riskkonstruktion som ofta drabbas av fukt och mögel.
  • En långvarig relativ luftfuktighet på över 75 procent ger en stor risk för mögeltillväxt.

Källa: Anticimex