Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Christer Fuglesang invigde Boliden Garpenberg

Christer_Fuglesang
Foto: Wikimedia

Kunskap och innovation var temat för invigningen av Bolidens expansion av Garpenberggruvan. Invigningen förrättades av Christer Fuglesang, professor vid KTH och ESA-astronaut. Christer Fuglesang, som denna gång fick resa på djupet, signerade ett silverplakat på 1054-metersnivån i närvaro av Bolidens vd Lennart Evrell och studenter från KTH, Luleå Tekniska Universitet och Bergsskolan i Filipstad.

–   Metaller spelar på ett eller annat sätt en betydelsefull roll för så gott som all teknisk forskning och utveckling. Rymden med sin tyngdlöshet är ett perfekt ställe att testa vissa metallegenskaper, i syfte att få fram till exempel bättre legeringar och katalysatorer. Men det hela börjar ju i en gruva, och det är därför oerhört intressant att få besöka den nya verksamheten i Boliden Garpenberg och se betydelsen av naturkunskap och teknikutveckling i denna del av metallernas värdekedja, säger Christer Fuglesang.

Expansionen av Garpenberg hade inte varit möjlig utan framgångsrik prospektering och branschledande teknikutveckling. För femton år sedan såg gruvans livslängd ut att närma sig sitt slut. Vändningen kom med upptäckten av malmkroppen kallad Lappberget, som var både rikare och större än något som tidigare brutits i området. Boliden har investerat 3,9 miljarder kronor i den nya gruvanläggningen som i slutet av 2015 kommer att producera 2,5 miljoner ton malm per år.

–    Investeringen är den näst största i Bolidens 90-åriga historia och har ställt oerhört höga krav på alla inblandade. Vi har dock lyckats hålla våra planer och de nya anläggningarna kunde driftsättas i våras. Genom expansionen ökar vi Garpenbergs produktivitet, sänker enhetskostnaden och förbättrar miljöprestandan. Vi stärker därmed Bolidens konkurrenskraft på den globala marknaden, säger Bolidens vd Lennart Evrell.

De 150 inbjudna gästerna fick se smakprov på de högeffektiva och till stor del automatiserade metoder som används i Garpenberg. Modernare utrustning och kortare transportvägar för malmen minskar energiförbrukningen per producerat ton malm. I det nybyggda anrikningsverket ovan jord kan operatörerna övervaka och styra processen in i minsta detalj via trådlöst nätverk. Under jord finns autonoma lastmaskiner, där operatören fjärrstyr lastning och lossning, medan transporten sker helt automatiskt. Detta ökar säkerheten och på sikt även produktiviteten, eftersom maskinerna kan jobba även när gruvan är tom. Systemet, kallat AutoMine, finns endast i en handfull gruvor i världen.

Ventilationen i brytningsrummen är också automatiserad och styrs utifrån behovet, vilket spar energi för fläktdrift och uppvärmning. Även vattenförbrukningen per producerat ton malm minskar, på grund av effektivare hantering och modernare utrustning. Avancerade system för kväve- och vattenrening ska också bidra till att miljöpåverkan inte ökar.

Källa: Boliden