Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polisvåld mot aktivister i Vietnam

Foto: sebastiancorp.net
Foto: sebastiancorp.net

De vietnamesiska myndigheterna måste upphöra att attackera fredliga aktivister, säger Amnesty International efter att tre människorättsförsvarare dömts till fängelse och polisen attackerade och grep supportrar utanför domstolen.

Aktivisterna Bui Thi Minh Hang, Nguyen Thi Thuy Quynh och Nguyen Van Minh dömdes till mellan två och tre års fängelse för att ha ”stört den allmänna ordningen”. Supportrar som samlats utanför domstolen, familj och aktivister, trakasserades, slogs och greps för att hindra dem att delta i domstolsförhandlingen. – Domen verkar vara ännu ett försök att straffa fredliga aktivister i landet, säger Rupert Abbott, Amnesty Internationals biträdande Asienchef. 

De tre dömda aktivisterna attackerades och greps av polis i februari 2014 när de försökte besöka före detta samvetsfången Nguyen Bac Truyen i hans fästmös hem. – Myndigheterna måste tygla polisen och stoppa attackerna mot fredliga aktivister, deras familjer och supportrar. Alla som fängslats enbart för att ha fredligt utövat sina mänskliga rättigheter måste omedelbart och ovillkorligen släppas, säger Rupert Abbott.

Bakgrund

Bui Thi Minh Hang är en välkänd aktivist som har tagit del i fredliga anti-Kina-protester och besökt rättegångar där fredliga aktivister åtalats. Hon har hungerstrejkat flera gånger och sedan hon greps i februari har hennes hälsa försämrats.  Nguyen Van Minh är medlem i en buddistisk kyrka som inte är sanktionerad av staten och kämpar för religionsfrihet. Nguyen Thi Thuy Quynh har även hon tagit del i fredliga protester och pro-demokratiska aktiviteter.

Källa: Amnesty International