Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bostadsbristen hämmar tillväxten i storstadsregionen

Foto: Barbros Blogg
Foto: Barbros Blogg

Fredagen den 29 augusti klockan 10.00 kommer rapporten ”Bostadsbristen hämmar tillväxten i storstadsregionen” att presenteras och delas ut i Övre Vasastan, korsningen Götgatan/Timmermansgatan/Sveagatan, Linköping. Massmedia välkomnas.

Bostadsbristen är kännbar i många storstadsregioner, inte minst i Linköping och Norrköping.  I en rapport som Maria Persdotter, oberoende kommunikationskonsult, tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen Sydost, påverkar bostadsbristen Östergötlands arbetsgivares möjligheter att rekrytera personal och därmed växa och utvecklas.

”I dag tvingas många arbetsgivare ordna bostäder för att kunna rekrytera. I en del fall lyckas de inte och då får till exempel toppforskare åka någon annanstans om de inte får tag i en bostad”, säger Maria Persdotter.

Tillgången på hyresrätter är en avgörande framgångsfaktor när det gäller en kommuns möjlighet att utvecklas och företags och andra arbetsgivares möjligheter att locka attraktiv arbetskraft. Linköping växer så det knakar men redan hämmas tillväxten av bristen på hyresrätter. Därtill kommer ett efterlöpande underskott av tillgängliga hyresrätter.

Hyresgästföreningen menar att det är avgörande att Linköpings och Norrköpings politiker inser detta och avsätter de resurser som krävs för att möjliggöra bostadsbyggande. Finns det inte tillräckligt med bostäder finns det inga förutsättningar för tillväxt.

Källa: Hyresgästföreningen