Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sosialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna går ihop för en bättre förlossningsvård

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

Onsdag presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget ett gemensamt vallöfte. Förlossningslöftet – ett
gemensamt förslag för en tryggare förlossningsvård. 

Förlossningslöften för en tryggare framtida förlossningsvård i Stockholmsregionen. Förlossningsvården i Stockholmregionen´är hårt ansträngd. Tusentals kvinnor får föda på en annan klinik än de valt och´vi har flest allvarliga förlossningsskador i landet. Personalbrist och ohållbara arbetsförhållanden äventyrar patientsäkerheten. Det ska bli fler personal som ger bättre arbetsmiljö och en jourtelefon för gravida kvinnor och för kvinnor som nyligen har fött barn.

– Förlossningsvården möter människor i en av livets största stunder. Alla blivande föräldrar ska kunna lita på att få god och säker hjälp när deras barn kommer till världen. Personalen i förlossningsvården måste ges förutsättningar att göra ett bra jobb. Därför presenterar vi nu gemensamma vallöften för att tryggare framtida förlossningsvård i Stockholmsregionen, säger Helene Hellmark Knutsson,
finanslandstingsråd i opposition.

Vi har pratat med så många barnmorskor som beskriver en situation som är mycket allvarlig. När en barnmorska springer mellan flera kvinnor som föder samtidigt riskerar man patientsäkerheten. Det kan inte fortsätta så här. Därför vill vi inom nästa mandatperiod införa en barnmorska per födande kvinna, säger Helene Öberg, oppositionslandstingsråd(MP).

Källa: Miljöpartiet i Stockholmsregionen