Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den glömda krisen – utbredda försvinnanden i Syria

Foto: Wikimedia commons
Foto: Wikimedia commons

Påtvingade försvinnanden i Syrien fortsätter trots att FN för ett halvår sedan krävde att Syrien sätter stopp för denna vidriga metod, säger Amnesty International inför den den internationella dagen för försvinnanden 30 augusti. 

– Människor i Syrien förs ständigt i väg till hemliga anläggningar vilket tydligt bevisar myndigheternas systematiska bruk av påtvingade försvinnanden som en metod för att krossa sina motståndare, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

– Trots att FN:s säkerhetsråd antog en resolution i februari om att stoppa påtvingade försvinnanden och andra människorättsövergrepp grips fortfarande en mängd personer som myndigheterna uppfattar som motståndare; aktivister, journalister, sjukvårdspersonal och jurister. De plockas upp från gatan eller hämtas i sina hem och försvinner.

De försvunna hålls isolerade i hemlighet i olika anläggningar runt om i Syrien. Många hålls under omänskliga förhållanden och utan rättsligt skydd, de torteras eller misshandlas. Ett okänt antal människor har dödats i förvar.

I februari åtog sig FN:s säkerhetsråd att vidta åtgärder om ingenting gjordes. Men sex månader senare fortsätter den syriska regeringen sin outtröttliga skrämselkampanj mot oliktänkande.

– Löftet utfärdat av medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att agera mot dem som struntar i villkoren i resolutionen verkar inte ha varit mycket värt vilket ger den syriska regimen fritt fram att fortsätta med övergreppen, säger Philip Luther.

Resolutionen innehöll också krav om att lyfta belägringar och att ge tillträde för humanitära insatser och även krav om att stoppa godtyckliga gripanden och tortyr från både regeringens och oppositionens sida. Enligt resolutionen ska alla som godtyckligt gripits, däribland ett flertal samvetsfångar, omedelbart släppas.

Källa: Amnesty International