Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Piratpartiet presenterade valmanifest för Lunds kommun

Foto: Jorchr / Wikimedia Commons
Foto: Jorchr / Wikimedia Commons

Piratpartiet i Lund publicerade fredag sitt valmanifest för Lunds kommun med fokus på en sund ekonomi, ökad invandring och ett förbättrat studentliv.

Partiet vill reda ut kommunens ekonomiska situation (Lund är skuldsatt efter att bygget av Kristallen, FFS Arena och renoveringen av Högevallsbadet dragit över budget) bland annat genom att kräva öppenhet i kommunens upphandlingar och säga nej till spårvagnsprojektet.

Det är viktigt också  at man ska anställa fler lärarsekreterare för att ta över lärarnas administrativa rutinarbete. Svenska lärare belastas i allt högre utsträckning av arbete som inte i första hand höjer elevernas kompetens. För att komma tillrätta med detta – och på så sätt frigöra timmar och öka närvaron i klassrummet – föreslår Piratpartiet att man anställer lärarsekreterare, som dels renskriver och distribuerar lärarens dikterade elevomdömen, dels tar hand om annat rutinarbete som idag ligger på läraren.

Piratpartiet Lunds ordförande Timmy Larsson kommenterade:

– Vi vill se ökad öppenhet och mer medborgarinflytande i kommunen. I en sund demokrati utgår makten från folket och i detta fallet vet folket knappt ens vad som försiggår.

Partiet vill även satsa på skolan. Lärarna ska få vara lärare genom anställningar av lärarsekreterare för att ta hand om den enorma administrationsbörda lärarna kämpar med idag. Skolan ska vara en plats fri från övervakning och drogtester, åtgärder som endast bör användas mot misstänkta brottslingar. Normkritisk pedagogik och kuratorskallelser likt kallelser till skolsköterskan måste införas för att möta den psykiska ohälsan.

Källa: Piratpartiet