Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kristallgalan 2014 bjöd på mycket underhållning och många härliga priser.

Kristallen galan
Vinnarna av Kristallen galan 2014, Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Det är återigen dags för Kristallgalan, men inte nog med det, det är även 10 års jubileum i år. Flera priser ska delas ut med hjälp av 6 olika programledare, hela 15 Kristaller ska delas ut till program och personer som har det där lilla extra som krävs för att knipa en Kristall, den får de med hjälp av en jury och de svenska folket. Det är de som utser vinnarna i varje kategori.

 

Kristallen 2014 från Stockholmsmässan är äntligen igång, och vi startar upp på direkten med att låta programledarna David Hellenius och Malin Åkerman presentera de nominerade för årets första kategori som var ”Årets kvinnliga programledare”.De nominerade är Christin Meltzer och Carin Berg, Malin Gramer, Jill Jonsson samt Gry Forsell. Tittarnas favorit bland dessa tjejer landade till slut på Jill Jonsson, som faktiskt aldrig har vunnit detta pris tidigare, så hon är ju självklart mycket glad och förvånad över att ha vunnit priset.

Kristallens andra pris att delas ut var ”Årets underhållningprogram” och även här har vi 5 stycken nominerade och det är ”Hasselhoff”, ”Let´s Dance”, ”På spåret”, ”Så mycket bättre” och ”Tack för musiken”. När folkets röster hade räknats så blev det till slut underhållningsprogrammet ”Så mycket bättre” som tog hem det värdefulla priset i kategorin ”Årets tv-program”. Så mycket bättre har vuxit väldigt mycket tittare de senaste åren, vilket har gjort att de har fått flera stycken Kristaller tidigare.

Björn Källman, Henrik Dorsin, Joel Spira, Johan Petersson och Måns Nathanaelson är nominerade i kategorin ”Årets manliga skådespelare i en tv produktion”, röster från svenska folket bara rullade in och det blev Henrik Dorsin som blev favoriten hos de svenska folket och som också stod som vinnare av priset. Och på den kvinnliga sidan så blev det faktiskt Sofia Helin som tog hem priset för ”Årets kvinnliga skådespelare i en tv produktion” före Aliette Opheim, Christin Meltzer, Josephine Bornebusch och Sissela Kyle.

Ikväll var det femton kristaller som skulle delas ut och vi är redan framme vid den fjärde kategorin som var ”Årets dokumentär program”. Det priset går till ”Searching for sugar man” som är en dokumentär om den amerikanske musikern ”Sixto Rodriquez”. Men det var inte bara den dokumentärfilmen som var nominerad i denna kategori, utan även ”Porrkungens tårar”, ”Frihet bakom galler”, ”Brottskod” och ”Familjen Persson i främmande land” .

Då var det dags för ”Årets dokusåpa” där följande var nominerade, ”Dessertmästarna”, ”Farmen”, ”Hela Sverige bakar”, ”Paradise Hotel” och ”Sveriges mästerkock”. Alla dessa program innehåller en hel del spänning, men programmet med mest spänning ikväll var ”Paradise Hotel” som tog hem hela vinsten.

Listan bara fortsätter med priser som ska delas ut och nästa pris i kategorin ”Årets tv-drama” vanns till slut av en mycket enig jury som bestämde sig för att priset skulle gå till ”Bron”. Deras konkurrenter från samma kategori  var ”Annika Bentzon”, ”Fröken frimans krig”, ”Morden i Sandhamn” och ”Tjockare än vatten”.

Kristallens roligaste pris att delas ut är näst på tur, alltså kategorin för ”Årets humorprogram”. Under året har de samlats ihop humorprogram över hela landet och till slut återstod det bara 5 stycken. De nominerade som fick chansen att vinna det ärofyllda priset, Kristallen var ”112 aina”, Café Bärs”, ”Partaj”, ”SNN News” och ”Solsidan”. Det blir faktiskt Solsidan som kammar hem priset för ”Årets humorprogram” , nu har de även fått en till kristall att lägga i samlingen, för de har ju vunnit det här priset tidigare.

Kristallen är en gala där oerhört många priser delas ut, hela 15 priser, men det allra största priset som delas ut är ”Årets program”. Det priset går till ett program som med hjälp av tv-tittare har vuxit och fått en hel del bra kritik under åren, det priset röstas även fram av oss tittare, så det är Ni som bestämmer vilka som går ut som segrare. I år var de följande som var nominerade i kategorin ”Årets program”, ”Jills veranda”, ”Så mycket bättre”, ”La bamba” och ”Paradise Hotel” . TV-tittarnas favorit till att ta hem Kristallen gick till slut till ”Jills veranda”.

I år är det tre priser som röstats utav oss tv-tittare, ”Årets manliga programledare”, ”Årets program” samt ”Årets kvinnliga programledare” och nästa pris att delas ut är faktiskt de tredje och sista priset som avgörs bland tv-tittare där hemma, alltså priset för ”Årets manliga programledare” och de  nominerade var David Hellenius, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, Leif GW Persson och Robert Aschberg. Vi tycker mycket om alla tre, men min favorit bland dessa är faktiskt David Hellenius och det blev till slut han som tog hem priset också. Så vinnaren av ”Årets manliga programledare” blev David Hellenius (TV4).

Som sagt så delades det ut inte mindre än 15 priser i år, och några av de andra priserna som delades ut var följande, ”Årets reality program”, där ”Jills veranda” tog hem priset före ”Berg och Meltzer i Amerika”, ”Kommunpampar”, ”Ryttareliten” och ”Ullared”.

”Årets barn och ungdomsprogram” gick till ”Barna hedenhös uppfinner julen” och även där var det 5 nominerade, ”Barna hedenhös uppfinner julen” var än av dem nominerade, de andra fyra var, ”Bröderna fluff”, ”Du och jag”, ”Labyrint” och ”Snickesnackaren”.

Nästa pris för ”Årets sport tv-profil” vanns av ingen mindre än André Pops, även han har vunnit detta pris tidigare och han är lika glad idag som när han vann det förra gången, men det fanns ytterligare 3 som hade chansen att vinna priset och det var Anna Brolin, Ola Wenström och Tommy Åström, men juryn fastnade till slut för André Pops (SVT).

Det finns priser för alla möjliga kategorier, som till exempel ”Årets fakta och aktualitetsprogram”, ”Årets granskning”, ”Årets kvinnliga skådespelare i en tv produktion” och ”Årets livstidsprogram” och vinnarna av dessa kategorier var bland annat ”Breaking News med Filip och Fredrik” som tog hem priset för ”Årets fakta och aktualitetsprogram” före ”De obekväma”, ”Fittstim”, ”Korrespondenterna” och ”Stalkers. I kategorin för ”Årets granskning” blev tillslut den lyckliga vinnaren och programmet ”Dokument inifrån”. ”Kvinnan bakom Thomas Quick”, ”Kalla fakta- lögnen om barnen” och ”Uppdrag granskning- Kommungranskarna och hälsans förskola” var också nominerade i den kategorin.

gunde
Gunde Svan. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

En av dem absolut sista priserna att delas ut i år gick till ett program som lyckades vara nominerade i kategorin ”Årets livstidsprogram” och de nominerade var ”Halv åtta hos mig”, ”I huvudet på Gunde Svan”, ”Lyxfällan”, ”Alla fotografer” samt ”Svett och etikett”, men det blev skidlegendarens egna program som tog hem priset för ”Årets livstidsprogram”, alltså ”I huvudet på Gunde Svan”.

Grattis till alla årets vinnare och Kristallen 2014 bjöds på en hel del underhållning och uppträdanden. Loreen och Rock of Ages  uppträdde på Kristallens stora scen under programmets gång.