Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Älgjakten allt bättre

Jakt
Foto: Madeleine Lewander.

På måndag den 1 september startar älgjakten i norra Sverige vilket är den tredje jaktsäsongen med den nya älgförvaltningen. Vid ett stort älgseminarium hos Svenska Jägareförbundet i torsdags presenterades en utvärdering av hur det nya systemet fungerar.

-Nya älgförvaltningen är på rätt väg, konstaterar klövviltsamordnare Göran Bergqvist på Svenska Jägareförbundet. Älgen förvaltas adaptivt och markägarnas positioner har stärkts. Men det tredje syftet med nya systemet får underkänt; det har inte blivit kostnadseffektivt. Tvärtom, säger Göran Bergqvist, de statliga fällavgifterna har ökat med nästan 40 procent varav Länsstyrelserna tar en stor del till ren administration. Här borde det finnas utrymme till rejäla sänkningar i fällavgifterna anser Göran Bergqvist.

-Tycker jägarna vi har för få älgar? Nej, I studien framkom att jägarkåren tycker vi har lagom många älgar, något som ändrats sedan 2009 när halva jägarkåren ville ha fler älgar, Dock är det regionala skillnader, till exempel anser de som har varg på sin jaktmark att de vill ha fler älgar.

Vid genomlysningen av nya älgförvaltningen framkom även att det är under älgjaktens fyra första veckor som  hälften av älgarna fälls. Och efter elva veckor är 90 procent av älgarna skjutna.

Källa: Svenska Jägareförbundet.