Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norsk Folkehjelp är oroad över signalerna från Sydsudan

Foto: Norsk Folkehjelp
Foto: Norsk Folkehjelp

Enligt flera sudanesiska och internationella nyhetskällor, skickas det ut order av regeringen i södra Sudan Arbetsminister att alla utländska arbetstagare som ska ersättas av sørsudanere den 15 oktober.

Budskapet är i högsta grad av oro, och om detta är sant kan det få mycket allvarliga konsekvenser för det sudanesiska folket, säger generalsekreterare i Norsk Folkehjelp, Liv Törres. Budskapet från regeringen kom i ett meddelande som skickades ut i södra Sudan i helgen. Det är fortfarande oklart om ordern gäller för särskilda positioner som visas i meddelandet, eller utländska arbetstagare i allmänhet.

Man antar att initiativet kommer mot bakgrund av den höga arbetslösheten bland södra Sudans och behovet av att nationalisera arbetskraften, säger Törres.  Man är överens om att en ökad nationalisering skulle hända på lång sikt, men om de går vidare med denna plan, kommer det att få katastrofala följder för stora delar av civilbefolkningen. Södra Sudan har för närvarande fyra miljoner människor som är beroende av stöd, och landet präglas av FN som den värsta livsmedelskrisen i världen. En sådan drastisk nationalisering av arbetskraft skulle förlama leveransstöd under denna kritiska period, säger Torres.  Dessutom konflikten i södra Sudan utvecklade etniska förtecken, och FN och andra internationella organisationer har därför föredragit att anställa fler utlänningar för att undvika anklagelser om olika etniska sammansättningen, orättvis fördelning av matdistribution och liknande.

Norsk Folkehjelp har nästan 30 utländska medarbetare, så kallade expats i Sydsudan. De flesta av dem kommer från grannländerna, bara två norrmän. Organisationen är en av de största arbetsgivarna i landet, med cirka 800 lokalanställda, och är en av de organisationer i landet som har gjort de största framstegen i fråga om nationaliseringen av arbetskraften. Det är både för att vi har arbetat i landet under en längre tid, och att kapacitetsuppbyggnad och utbildning av lokal personal är en del av vårt program, säger Torres.
Medan Norsk folkehjelp bygger kapaciteten bland södra Sudans, kommer det fortfarande att finnas ett behov av utlänningar i vissa nyckelpositioner där det är svårt att hitta lokala kapaciteten i tider framöver. Vi är ofta i dialog med de sudanesiska myndigheterna ökade nationalisering av arbetsmarknaden, men detta måste göras som en del av en långsiktig, vettig plan över tid, säger Torres.

Källa: Norsk folkehjelp