Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fruktansvärda vittnesmål om tortyr i Nigeria

Foto: http://elombah.com/
Foto: http://elombah.com/

Tortyr mot män, kvinnor och barn – en del så unga som tolv år – förekommer rutinmässigt i Nigeria, säger Amnesty International i en ny rapport. Rapporten: Welcome to hell fire beskriver hur människor grips i samband med massarresteringar, straffas med tortyr antingen för att  pressa pengar av dem eller för att tvinga fram ”bekännelser” som en genväg för få en hög uppklarningsprocent. 

– Detta går långt utöver den skrämmande behandlingen av misstänkta Boko Haram-medlemmar som utsätt för tortyr och mord. Över hela landet är omfattningen och brutaliteten som män, kvinnor och barn utsätt för, av de myndigheter som ska skydda dem, chockerande även för de mest härdade människorättsobservatörer, säger Netsanet Belay, chef för Amnesty Internationals utredningsavdelning.

– Tortyr är inte ens ett brott i Nigeria. Landets parlament måste omedelbart ta steget och införa en lag som kriminaliserar tortyr. Det finns ingen ursäkt för att skjuta upp detta.

Amnesty har gjort utredningar och samlat vittnesmål under tio års tid och det som framkommer i rapporten är att tortyr är institutionaliserat i polisens tortyrkammare och att militären rutinmässigt begår övergrepp. Detta i ett land som har ett förbud mot tortyr inskrivet i konstitutionen, men inte har någon lagstiftning som följer upp detta förbud.

I rapporten framkommer också att merparten av dem som frihetsberövas hålls isolerade – de förvägras kontakt med omvärlden; sina familjer, advokater och en rättslig prövning i domstol.  Tortyren är så integrerad i polisverksamheten att många polisstationer har en informell ”tortyransvarig”. En alarmerande samling metoder används, som bland annat att dra ut tänder och naglar, kvävning, elchocker och sexuellt våld.

Ett exempel är 24-åriga Abosede som berättade för Amnesty om de bestående skador hon fick av tortyren. – I kvinnlig polis tog mig till ett litet rum och sa åt mig att ta av alla kläder. Hon tvingade isär mina ben och sköt tårgas in i min vagina…för att få mig att erkänna att jag skulle ha begått ett väpnat rån …. jag blödde…än i dag har jag svåra smärtor i magen.

Den nigerianska militären begår liknande övergrepp när de fängslar tusentals i jakten på misstänkta Boko Haram-medlemmar.  Mahmoud, en 15-årig pojke från delstaten Yobe, greps av polis tillsammans med 50 andra, de allra flesta pojkar mellan 13-19 år gamla. Han berättar hur militären höll honom fängslad i tre veckor. De misshandlade honom med gevärskolvar, batonger och machetes, hällde smältande plast på hans rygg, tvingade honom att kliva på krossade glasflaskor och se på när andra fångar avrättades.

En tolvårig pojke berättade att han tvingades torka upp spyor med sina ba€ra händer och hur soldaterna stampade på honom. – Tortyren är så utbredd för att ingen hålls ansvarig. Det är nödvändigt att Nigeria ändrar förhållningssätt. Alla som på sannolika grunder gjort sig skyldiga till tortyr måste tas ur tjänst, brotten måste utredas och de som misstänks för tortyr ska ställas inför rätta.

I de fall det görs en intern utredning, inom polisen eller militären, redovisas aldrig offentligt vad som kommit fram och rekommendationerna genomförs sällan.  Av de hundratals fall som Amnesty tittat på har inte ett enda tortyroffer fått kompensation eller annan ersättning från den nigerianska staten.

Regeringen är medveten om problemet, minst fem kommittéer har tillsatts av presidenten de senaste årtiondet för att reformera det straffrättsliga systemet och för att stoppa tortyren, men det går oerhört långsamt.

Källa: Amnesty International