Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nätverk inom vårdbemanning ökar vårdkvaliteten

Foto: Bemanningsföretagen
Foto: Bemanningsföretagen

Bemanningsföretagen har startat ett nätverk för att ytterligare öka patientsäkerhet, kostnadseffektivitet och vårdkvaliten i kommuner och landsting. Det skapas en strategisk samverkan med offentliga inköpare av vårdbemanning och leverantörer.

Det är ett känt faktum att bemanningstjänster inom vården stundtals är utsatt för häftig debatt. Dessvärre är debatten till stor del färgad av särintressen, okunskap och antaganden. Flertalet offentliga upphandlingar av bemanning inom vården överklagas, det förekommer ofta prisdumpning och köparna erhåller sällan den önskade leveransen. I slutändan blir den enskilde patienten lidande av detta.

Detta vill Bemanningsföretagen ändra på. Vi har därför startat nätverket Vårdbemanning. Nätverket består av ett antal medlemmar i Bemanningsföretagen som levererar vårdbemanning till offentlig sektor. Tanken är att detta nätverk ska övergå till ett branschråd där beställare, upphandlare och verksamhetschefer i offentlig förvaltning tillsammans med vårdbemanningsföretag samverkar om att utveckla upphandling, affär och leverans. Målet är att säkerställa köp och leverans av högkvalitativa tjänster som ökar vårdkvalitet och patientsäkerhet samtidigt med högre kostnadseffektivitet.

Branschrådet ska föra dialog om hur upphandlingar bör utvecklas, samarbetsformerna bli bättre och hur offentlig sektors behov effektivt kan tillfredsställas. Branschrådets syfte är även att skapa en ökad upphandlingskompetens baserad på kvalitetsaspekter i vården.

Nätverket kommer aktivt att arbeta med att sprida faktabaserad information om vårdbemanning, stödja intresserade köpare med marknadskunskap och utveckla dialogen med företrädare inom offentlig sektor.

– Det är viktigt att köpare i den offentliga sektorn av vårdbemanning deltar i detta arbete. Ju mer dialog och samverkan vi lyckas få till desto bättre kommer upphandlingarna bli. Effekten av detta blir att patienter kan träffa en läkare snabbare och landstingen sparar pengar, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen.

Källa: Bemanningsföretagen