Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sju ungdomar dömda till fängelse och spöstraff för musikvideo

Foto: ukänd
Foto: ukänd

Tre kvinnor och fyra män har spelat in en egen video där de dansar och mimar till Pharrell Williams ”Happy”. Enligt domen har de deltagit i ”produktionen av en vulgär video och olaglig kontakt mellan gruppmedlemmar”. De har dömts till mellan sex månader och ett års fängelse samt 91 piskrapp vardera. 

Domen i Iran visar på de iranska myndigheternas förakt för yttrandefriheten, säger Amnesty International i et uttalande. Enligt en av advokaterna har sex av ungdomarna dömts till sex månader och den sjunde till ett år för att ha lagt upp videon på Youtube. Domarna är uppskjutna tre år.

– Med dessa domar möter det absurda orättvisan. Om domarna fastställs skulle det vara löjeväckande; att stämpla ungdomar som kriminella enbart för att de spelat in en video där de hyllar glädjen. De borde vare sig ha tvingats framträda i statlig tv och ”erkänna sig skyldiga” eller ställts inför rätta, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanösternprogram.

– Domarna är ett uppenbart hån mot yttrandefriheten. Om straffen verkställs anser Amnesty att ungdomarna är samvetsfångar.

Villkorliga domar brukar i allmänhet inte verkställas i Iran inom den period som anges, i detta fall tre år. Risken för straff hänger dock över den som dömts. Spöstraff bryter dessutom mot förbudet mot tortyr.

Rättegången mot de sju ungdomarna genomfördes den 9 september och försvarsadvokaterna har ännu inte fått den skriftliga domen, de vet i nuläget inte heller om domarna kommer att överklagas.  De sju ungdomarna greps i maj 2014 efter att de framträtt i en video där de dansade och mimade till ”Happy” en låt som inspirerat till hundratals liknande hyllningsvideos runt om i världen.

Videon är inspelad på gator och hustak i huvudstaden Teheran. Kvinnorna framträder utan slöja, vilket är förbjudet sedan 1981. Enligt polisen ”kränker den vulgära videon den allmänna moralen”. Kort efter att ungdomarna gripits framträdde de i tv och ”erkände” sitt brott. De sa att de blivit lurade att spela in videon i tron att det var för en audition.

När nyheten kom att ungdom$arna frihetsberövats startade en twitterkampanj med hashtag: #freehappyiranians

Källa: Amnesty International