Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Idol – kvalfinalen

kram4
Tröst- och gratulationskram mellan Lisa Ajax och Saranda Hasani. Foto: Kjell Lindgren / Sweden Photo Passion.

Igår var det dags för kvalfinalen i Idol för den här säsongen. På slutet fick tv-publiken rösta vem av 13 personer som skulle åka ut. Det blev till slut Sarandra Hasani som fick lämna Idol .

På fredagskvällen var det dags för säsongens första kvalfinal. Det är totalt tretton tävlande på slutet som tv-publiken har att rösta om; Det är de åtta direktkvalificerade, fyra stycken som fått ett Wildcard och en som fått en Playbiljett.

Det var tolv nervösa personer som satt och väntade på att det skulle ropas upp att de vunnit ett Wildcard. Av dem var det alltså bara fyra som fick ett, var tredje person. När alla åtta direktkvalificerade artisterna sjungit sin låt och alla vinnarna av Wildcard sjungit sin då ropades det upp vem av två personer som vunnit en Playbiljett. Ludvig Turner blev den lyckliga vinnaren och Troy James fick gå hem utan. Ludvig Turner sjöng ”I don´t  want to miss a thing”, en gammal låt från Aerosmith. Juryn sa efteråt att det behövs en rockkille i sammanhanget. Men det fanns faktiskt ett par lite rockigare låtar till även om det saknas en riktigt ösig låt. Det var bara ballader för hela slanten, ungefär som det brukar vara i Melodifestivalen.

Rolf Öhlén sjöng - Ingen sol här utan dig .  Foto:  Tobias Dahlén Sweden Photo Passion.
Rolf Öhlén sjöng – Ingen sol här utan dig . Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

De två killarna som sjöng innan Ludvig Turner sjöng också ballader av det rockigare slaget. Philip Spångberg sjöng ”Use somebody”, en låt från Kings of Leon, och Petter Hedström sjöng låten Closer från samma grupp. Petter var den som vann det fjärde och sista Wildcardet. De andra tre var: Fanny de Aguiar, Twyla Lidén och Rolf Öhlén. Rolf har hållit på med musik sedan han var 18, alltså i ungefär tio år och har en pappa som är musiker. Han har gått på Birka Folkhögskola i Östersund där han studerade musik och gick på estetisk linje på gymnasiet.

När alla tretton fått framföra sina bidrag och fått de bedömda av de två jury-grupperna, årets nya och original-juryn, kunde man ägna fredagsmyset åt mobbning. För av de tretton skulle alla utom en gå vidare. Kan inte vara roligt att vara i den personens kläder. Den person som inte gick vidare var Saranda Hasani, som framförde Rihannas låt ”We found love”. Men det är fullt förståeligt att hon inte gick vidare, hon sjöng ”surt” som juryn sa. Alexander Bard sa till och med att det skulle vara en skandal om hon gick vidare.

Men överlag var det hög nivå på de tävlandes sånginsats. En del är nybörjare och andra har lite mer vana vid att stå på scen. Niklas Musco har tillbringat sju år i Spanien där han har sjungit på alla möjliga ställen. En artist som stack ut även bland så här duktiga sångare var Mollie, inte Sandén utan Lindén. Med låten Royals från Lorde imponerade hon stort både på jury-grupperna och oss journalister. Hon kommer att gå långt.