Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lappalainen höll undan till seger i Formel Renault 1,6

renault
Foto: Renault

Finländaren Joonas Lappalainen höll undan i täten på Formel Renault 1,6. Via en fjärde- och en femteplats säkrade han titeln i finalen på Mantorp Park där Ralf Aron från Estland vann båda heaten. I junior-SM blev Lukas Sundahl mästare, trots att han tvingades bryta det sista heatet.

Joonas Lappalainen kom till Mantorp Park i ledning. Den var emellertid inte större än att norrmannen Kevin Aabol hade en teoretisk chans att åka ikapp och förbi finländaren i tabellen.

Någon kamp om titeln blev det emellertid aldrig. Samtidigt som Lappalainen blev fyra i det första, jämna heatet fick Aabol nöja sig med åttonde plats. Därmed var saken klar.

– Jag fick en bra start på säsongen med tre segrar och två andraplatser i de fem inledande racen. Sedan gick det lite tyngre, men min ledning i kombination med mina resultat i slutet på säsongen gjorde ändå att jag kunde hålla undan till guld, sa Lappalainen, som siktar på en internationell karriär redan kommande säsong.

Kevin Aabol tog revansch med en fjärdeplats i det andra finalheatet och blev tvåa i mästerskapet, placeringen före Lukas Sundahl. Den sistnämnde nådde samma placering i fjolårets upplaga av Formel Renault 1,6. Då fick han nöja sig med silver plats i junior-SM. I år blev det guld.

Marginalen till andraplacerade Robert Svensson blev emellertid inte större än tre poäng. Det berodde främst på att Sundahl tvingades bryta säsongens sista heat.

Trea i juniormästerskapet slutade Pontus Fredricsson, nia och trea på Mantorp Park.

I North European Championship, där Mantorp Park var finaltävling, blev det seger för Jonas Lappalainen före finalens dominant, Ralf Aron, och Kevin Aabol.

Källa: Renault