Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Högsta valdeltagandet på 20 år

val
Foto: Wikimedia

– Jag är oerhört stolt som avgående demokratiminister över att valdeltagandet i riksdagsvalet ökade till 85,8%. Sveriges valdeltagande i riksdagsvalet tillhör det absoluta toppskiktet i Europa. Valdeltagandet är det högsta sedan 1994 och följer en positiv trend. Valdeltagandet har ökat varje riksdagsval sedan 2002.

 

– Det höga valdeltagandet tyder på att samhällsengagemanget är stort bland de svenska medborgarna. Samtidigt finns det vissa områden i Sverige där valdeltagandet fortfarande är oroande lågt. Här behövs fler insatser, fortsätter Birgitta Ohlsson.

 

– Regeringen har inför supervalåret 2014 genomfört flera satsningar för att öka valdeltagandet. Nu är det viktigt att utvärdera satsningarna för att se hur valdeltagandet kan öka ytterligare. Till exempel var det rekordmånga deltagande skolor i skolvalet till riksdagen, avslutar Birgitta Ohlsson.

 

I förra veckan fick Statistiska Centralbyrån i uppdrag av regeringen att studera valdeltagande och kartlägga bland annat hur representativa de politiker som nomineras och väljs är i fråga om kön, ålder, födelseland och socioekonomisk bakgrund.

Källa: Statsrådsberedningen