Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

ABB Sverige stödjer satsning på nationell databas för laddinfrastruktur

elbil
Foto: Wikimedia

Antalet laddbara fordon ökar och därför samlas nu information om alla laddstationer i Sverige i en gemensam databas för att underlätta för elbilisten.

Den svenska laddinfrastrukturen växer så att det knakar och samtidigt utvecklas tekniken snabbt framåt. Därför har elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle lanserat Laddinfra.se, en central databas för den svenska laddinfrastrukturen. Laddinfra.se syftar till att göra det enkelt att använda och ladda eldrivna fordon i Sverige, och på så sätt skapa fler elbilister.

Initiativet genomförs av Power Circle med stöd från bland annat ABB som sedan många år arbetar med att erbjuda tekniska lösningar för ett hållbart samhälle. ABB har bland annat produkter och system för laddning av elbilar och ser ett behov av samordning av laddinfrastrukturen i landet.

”Vi välkomnar satsningen eftersom behovet är stort samt uppmanar alla som har en publik laddstation att snarast möjligt lägga in den i databasen för att underlätta för alla användare”, säger Brith Isaksson, försäljningschef inom divisonen ABB Discrete Automation & Motion.

Laddinfra.se bygger på beprövad teknik, och är en del av en större nordisk satsning. I Norge används databasen under namnet Nobil.no, och ger sedan flera år tillbaka en heltäckande bild av den norska laddinfrastrukturen. Även Finland använder samma databas för att lagra information om laddstationer. Laddinfra.se är en del av Nobil, som snart innehåller information om alla Nordens laddstationer.

Källa: ABB