Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Människor på kollisionskurs med marknaden i Jonas Hassen Khemiris nyskrivna pjäs

drama
Farnaz Arbabi och Jonas Hassen Khemiri. Fotograf Roger Stenberg

Den 23 oktober är det urpremiär på Lilla scenen för Jonas Hassen Khemiris redan nu nästan utsålda ≈ [ungefär lika med].  Regisserar gör Farnaz Arbabi.

Farnaz Arbabi och Jonas Hassen Khemiri har hyllats för sina tidigare samarbeten i uppsättningarna Invasion! på Stockholms stadsteater och Jag ringer mina bröder på Riksteatern/Malmö stadsteater och Stockholms stadsteater. De belönades i maj 2014 med Eldh-Ekblads fredspris med motiveringen att de ”lyfter fram de marginaliserade grupper vars röster lätt tystas i det svartvita mediebruset”.

I ≈ [ungefär lika med] möter vi ett myller av människor som är på kollisionskurs med marknaden. I rollerna syns Thérèse Brunnander, Hamadi Khemiri, Christopher Wagelin och Dramatendebutanterna Pablo Leiva Wenger, Ardalan Esmaili, Bianca Kronlöf och Marall Nasiri.

– Dramaten bad mig skriva något på temat Frankenstein, och jag började tänka på monster och saker som människan skapat och sedan tappat kontroll över. Snart hamnade jag i pengar, finanssystem och kapital. Pjäsen handlar om en massa människor som försöker hitta en roll i ett system där siffror har blivit allt. Det är lätt att hitta problemen med kapitalismen, men det är mer utmanande att också försöka visa på lockelsen. Det finns något sjukt i oss som gör att vi aldrig får nog, säger Jonas Hassen Khemiri.

Martina drömmer om att odla sig fri från det ekonomiska systemet, Mani vill krossa det. Andrej söker jobb, Freja söker hämnd. De investerar pengar i porto och pinjenötter, fejkbubblor och parfymer, barnvagnar och utopier. Alla tycks invaderade av siffror.

– Pjäsen handlar om ett gäng människor som försöker navigera i vårt ekonomiska system. Det handlar om vad pengar gör med folk och hur det påverkar våra mänskliga relationer, säger Farnaz Arbabi.

Medverkande Thérèse Brunnander, Ardalan Esmaili, Hamadi Khemiri, Bianca Kronlöf, Marall Nasiri, Christopher Wagelin och Pablo Leiva Wenger

Regi Farnaz Arbabi
Scenografi Jenny Kronberg
Kostym Lena Lindgren
Ljus Markus Granqvist
Musik Anna Haglund
Peruk och mask Thea Holmberg Kristensen

Källa: Dramaten