Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Färre simmare i fler startgrupper ska skapa mer utrymme

Vansbrosimningen
Foto: Vansbrosimningen

Öppet vattensimning växer så att det knakar. Vansbrosimningens simevenemang slog åter nytt anmälningsrekord med 14 800 deltagare. Totalt räknar Svenska Simförbundet med att över 20 000 har tävlat i öppet vatten under sommaren. Till 2015 utökas Vansbrosimningen 3000 meter med ytterligare två seedade startgrupper samtidigt som de seedade grupperna innehåller färre startplatser. Syftet är att skapa mer utrymme i startgrupper med tidsmässigt jämna simmare. 

Hörsammar deltagarna
Efter årets Vansbrosimning hörde simmare av sig med synpunkter om upplevd trängsel. Det blev extra påtagligt i och med att 3000-metersloppen kortades ner till halva distansen (på grund av låg vattentemperatur). Startintervallet för övriga startgrupper, det vill säga icke-seedade grupper, ökas från 12 till 15 minuter för att få ett bättre flöde av simmare.

Seedningsgränser och seedningslopp
Seedningsgrundande resultat baserar sig på resultat från Vansbrosimningens lopp tre år tillbaka. I det fall resultat saknas från Vansbrosimningen, finns möjligheten att hänvisa till resultat från godkända seedningslopp. Det är endast till seedade startgrupper som det krävs ett tidigare resultat. Övriga startgrupper är öppna för anmälan och ju tidigare anmälan görs, desto större möjlighet är det att påverka valet av startgrupp.

Källa: Vansbrosimningen

Vansbrosimningen startades 1950 och är idag Sveriges största öppet vattenevenemang med närmare 15 000 deltagare. Utöver sju simlopp ingår även triathlon och cykel. Vansbrosimningen är sedan 1971 en del av En Svensk Klassiker.